← zpět na úvodní stránku

Lidé dobré vůle každoročně pomáhají

Velehrad
14. května 2013

Dny lidí dobré vůle každoročně pomáhají různým neziskovým organizacím zlepšit a rozšířit jejich služby. Čtrnáctý ročník zajistí prostřednictvím dárcovských SMS na konto Velehrad potřebné finanční prostředky, které budou následně rozděleny rovným dílem mezi tři předem vybrané projekty. Pro letošní rok to jsou:

Adopce nablízko aneb Pomocí blízkých pomáhejme daleko

Cílem projektu Adopce nablízko, který realizuje Salesiánská asociace Dona Boska (SADBA), je pomoci ohroženým a znevýhodněným dětem a mládeži na celém světě. Pomoc spočívá ve všestranné podpoře dobrovolníků, kteří část svého života věnují tomu, aby se starali o ty nejpotřebnější - o sirotky, děti ulice či o mládež se sklony ke kriminalitě nejen v Evropě, ale i v Africe nebo Mexiku. „V rámci projektu již bylo vysláno přes sto dobrovolníků a další na vyslání čekají. Každé vyslání však s sebou nese určité finanční náklady. Dobrovolníkům je třeba zajistit vyškolení, letenku, vízum, očkování, podporu během pobytu a mnoho dalšího. Projekt Adopce nablízko umožňuje "adoptovat" si tyto dobrovolníky a skrze ně tak účinně pomoci mnoha chudým a potřebným dětem,“ uvedla Iveta Pešatová ze Salesiánské asociace Dona Boska. Dobrovolníci jsou mladí lidé ve věku 18 – 35 let, kteří před cestou prochází roční přípravou a speciálním školením.

České katolické biblické dílo

Instituce České biskupské konference byla vytvořená pro uskutečňování biblického apoštolátu. Jejím cílem je pomáhat lepšímu porozumění Bible, a to prostřednictvím vzdělávacích kurzů, seminářů či školení. Biblické dílo připravuje i celou řadu pomůcek, např. pro učitele nebo moderátory biblických kroužků. K pravidelným nabídkám aktivit Biblického díla patří kurzy zaměřené na výrobu biblických postaviček a práci s nimi. „Získané finanční prostředky bychom použili na nákup materiálu pro biblickou práci, vybudování praktického zázemí pro naše kurzy a na pořádání biblických dnů a víkendů pro rodiny, mohli bychom tak zpřístupnit kurzy i vícečetným rodinám, sociálně slabším skupinám nebo svobodným a rozvedeným matkám“, uvedla Marie Klašková z Českého katolického biblického díla.

Nadační fond ADIUVARE

ADIUVARE znamená latinsky „pomáhat“ nebo „podporovat“, a právě to je i smyslem nadačního fondu – pomáhat těm, kterým vnější podmínky brání v dosažení stanovených cílů. Nadační fond ADIUVARE, který založil olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, přispívá k rozvoji duchovních a mravních hodnot při výchově mládeže, k modernizaci výchovně vzdělávacího procesu, k motivaci studentů pro odborné studium a rozvoj dovedností a v neposlední řadě také k získání vzdělání studentů z početných a sociálně slabších rodin.

Bližší informace:

Kristina Vavríková

PETARDA PRODUCTION a. s.

Tel.: +420 724 02 99 02

E-mail: tisk@velehrad.eu

www.velehrad.eu

Loga pořadatelů www.kr-zlinsky.cz www.velehrad.cz www.ado.cz