Za Živou vodou a pod vodní hladinu do Modré u Velehradu

Dny lidí dobré vůle jsou především duchovním zážitkem spojeným s poutí a mší svatou. Přinášejí ale také vykročení z běžných starostí, nové zážitky a poznání nových míst. Místem, které nabízí všem generacím zážitky skutečně nevšední, je areál Živá voda v Modré u Velehradu.

Milovníci přírody a zejména světa kolem vody zde mohou posunout své hranice a zakusit alespoň částečně to, co dříve bylo vyhrazeno jen potápěčům. Návštěvníci mohou sestoupit 3 metry pod vodní hladinu do tichého světa ryb a ani se nenamočit. Podvodní tunel v délce 8 metrů umístěný pod přírodním rybníkem o objemu 850 m3 je evropským unikátem. Stačí jen chvíli klidně stát a sledovat několik desítek druhů ryb typických pro jezera a řeky naší země. Mnozí se zaleknou, když jim znenadání nad hlavou propluje dvoumetrová ryba připomínající žraloka. Jde o vyzu velkou, největší rybu, která kdy brázdila naše řeky. Připlouvala se k nám třít z Černého moře, ale dnes už ji kvůli hrázím a jezům můžeme v ČR vidět jen v umělých odchovech.

V mokřadní tůňce můžete naopak zahlédnout nejmenší rybku našeho areálu, slunku obecnou, dorůstající jen kolem 5 centimetrů. Tuto tůň, donedávna velmi typickou pro lužní lesy kolem řeky Moravy, obývá také vzácná želva bahenní. Jde o jediný druh želvy přirozeně se vyskytující na našem území.

Příjemnou relaxací je krátká stezka Chřibské prameniště, která vede kolem potůčku s kaskádami. Břehy jsou osazeny typickými bylinami a dřevinami okolních chřibských lesů. Děti si mohou zahrát na detektivy a počítat, kolik drobnějších rybek se v potůčku a vodopádku ukrývá. Jde o druhy více okysličených chladnějších vod, například pstruhy potoční, lipany, mřenky či hrouzky. Kdo se nebojí a nahlédne až do druhého patra pod expoziční budovou, ocitne se v hlubině 6 metrů. Zde se nachází velké akvárium s nepůvodními druhy ryb a želv, z nichž mnohé známe například ze zahradních jezírek, a vrše, tedy zařízení, které již Velkomoravané používali k rybolovu.

Sladkovodní a botanickou expozici nemusíte vnímat jen zrakem, ale i jinými smysly. Za povšimnutí stojí dotyková výstava keramických plastik ryb v životní velikosti, opatřená také nápisy v Braillově písmu. Před budovou můžete přivonět k bylinám tradiční venkovské zahrádky. Vodní plocha v zadní části areálu představuje mokřad s různými druhy vodních rostlin.

Využijte Dnů lidí dobré vůle a zpříjemněte si začátek prázdnin netradiční návštěvou podvodního světa. Přijďte se sami přesvědčit, že naše rybníky, řeky a potoky žijí stejně pestrým a zajímavým životem jako oblíbené mořské lokality.

-mu-

Sdílet
Loga pořadatelů www.kr-zlinsky.cz www.velehrad.cz www.ado.cz