Na Velehradě se sešli vozíčkáři nejen z České republiky

Tradiční Mezinárodní setkání vozíčkářů na Velehradě pořádá Maltézská pomoc, o.p.s. ve spolupráci s Českým velkopřevorstvím Suverénního řádu Maltézských rytířů.

V 16 hodin se v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje konala poutní mše pro zdravotně postižené. V 17.15 začalo přátelské setkání s hosty. Krátké povídání bylo proloženo vystoupením cimbálové muziky Pentla. Ústředním tématem setkání bylo putování. Na poutní cestě by lidé nechtěli ztratit například mapu.

Prvním hostem, které moderátorka „zpovídala“, byl velkopřevor Karel Paar nebo hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. Účastníci se například dozvěděli, co znamená pro hejtmana putování: „Hlavně aby byla, jak se říká, pohoda a dobrá vůle“. Spojení křesťanství, rodiny a putování je dle něj ta nejlepší kombinace. Putování by mělo znamenat radost z dosažení cíle, naplnění a uspokojení.

Vozíčkářů se sešlo mnoho, všichni si příjemnou atmosféru užívali a s radostí odpovídali na dotazy o putování, které jim moderátorka kladla. „Jsem tady poprvé a moc se mi tady líbí. Starají se o mě mladí a hodní lidé, program je zajímavý. Nejvíce se mi líbila mše a občerstvení,“ podělila se o své zážitky Sabina Vajrychová. Její asistentka Veronika, dobrovolnice z Maltézské pomoci, je tu letos také poprvé. „Pomáhám ráda a těší mě, že se to tady Sabče tak líbí," svěřila se Veronika.

Prezident z Maltézské pomoci z Německa měl radost, že se zde sešlo tolik lidí. „Líbí se mi, jak si tady rodiny pomáhají a jak tady pomáhá Maltézská pomoc“, vyjádřil se prezident, který plánuje spolupráci s českou Maltézskou pomocí. „Společně být katolíky přes všechny hranice, nic lepšího nemůže být“, zakončil své povídání.

Ředitel protokolu Kanceláře prezidenta ČR Jindřich Forejt zase uvedl, že dle něj je poutník dobrým poutníkem, pokud má domov. Nedávno se setkal s Nicolasem Wintonem v Anglii. Ten mu prozradil, že pokud to bude možné a bude schopen, v říjnu přijede do Prahy pro vyznamenání.

Program Mezinárodního setkání vozíčkářů vyvrcholí v 19.30 benefičním koncertem Večer lidí dobré vůle na hlavním pódiu u baziliky.

-ph-

Sdílet
Loga pořadatelů www.kr-zlinsky.cz www.velehrad.cz www.ado.cz