Na Velehradě se ukázalo, že všichni fandí rodině

Pravidelného návštěvníka Dnů lidí dobré vůle v letošním programu jistě něco mile překvapilo, zklamán nemohl být ani nikdo z nově příchozích. Premiéru dnes měl nový projekt Mladí fandí rodině, který přinesl mnoho koncertů, povídání i dalších aktivit. Hřiště za základní školou se po celé odpoledne i večer proměnilo v místo setkávání malých, mladých i starších, ale především fanoušků rodiny.

Celou show provázeli salesián Libor ze žabovřeského střediska mládeže a jáhen Pavel z Uherského Brodu, v jehož hlavě se celá myšlenka o Mladí fandí rodině zrodila. Proč mají mladí fandit rodině a proč právě na Velehradě? „Velehrad je místem setkávání. My jsme chtěli, aby se tu i mladí setkali, aby se tu setkali třeba i sami se sebou, s otázkami, které jim budeme klást. Navíc letošek vyhlásil svatý otec František Rokem rodiny, v Římě bude velké shromáždění, které bude o rodině jednat,“ dodal jáhen Pavel.

Koncertní část programu zahájila energická Elis, dvacetiletá písničkářka, kterou si můžete pamatovat ze soutěže Hlas. Elis s sebou „přivedla“ na pódium i zpěvačku Jessie J, Busta Rhymese a Nicki Minaj, když si s přehledem střihla jejich do rapu laděné songy. Světové jsou ale i písničky z vlastního pera Elis jako Unfaithful Man, Spring Reggea nebo Poslední psaní.

Po Elis zazpívala Markéta Konvičková, která prosluněnou atmosféru umocnila letním hitem Get Lucky od Daft Punk. Zazněly také samozřejmě její vlastní písně, např. Zkus mě dál mít rád nebo Kafe, bar a nikotin.

Známé tváře vystřídali během dne na pódiu i mladí lidé z řad účastníků, kteří potvrdili, že rodina mladé zajímá a považují ji za důležitou. Stejně tak vyzdvihl důležitost rodiny i otec arcibiskup Jan Graubner a zavzpomínal na to, jak jeho samotného rodina vedla správným směrem. Rodinné i přátelské stmelování probíhá po celý den u deskových her a fotbálku v příjemném stínu jednoho ze stanů.

Skvělým oživení mezi hudebními vystoupeními byla parkour exhibice skupiny L.E.A.D., která si pro zájemce připravila i workshop. Nad akrobatickými kousky, jež tito mladí pánové předváděli, zůstával rozum stát a publikum je odměňovalo obdivným potleskem. Tlačítka spouští na fotoaparátech se nezastavovala.

Mezi účinkujícími se objevil také Láďa Křížek nebo mladí lidé z Brna, kteří si připravili vystoupení z muzikálu Godspell. O hudební tečku celého dne se postará Ewa Farna, jež vystoupí po skončení Večeru lidí dobré vůle ve 21.20.

-dm-

Sdílet