Projevte svou dobrou vůli a odvezte si z archeoskanzenu čtyřnohého přítele

Aktivity pro životní prostředí jsou tradičním projektem Dnů lidí dobré vůle. Letos je však poprvé najdete hned na dvou místech v areálu Archeoskanzenu v Modré.

Archeoskanzen je dnes pro návštěvníky otevřen po celý den. Skanzenu jako každoročně dominuje Hnutí Brontosaurus s pestrou škálou aktivit pro malé i velké. Pro ty nejmenší jsou velkou atrakcí volně pobíhající kozy, které si někteří dokonce zkoušejí osedlat. Děti si zde mohou ověřit své znalosti o přírodě i zvířátkách v různých aktivitách a vědomostních soutěžích. Pro mladší i starší je připraveno vyrábění placek. „Vyrábění odznáčků je rozhodně nejoblíbenější aktivitou,“ říká Monika Hornová z Hnutí Brontosaurus. Původně měla být tato aktivita určená zejména dospělým, ale děti se nenechaly zahanbit. Jelikož je letošní ročník ve znamení rodiny, stala se i tato aktivita rodinnou. „Jedna z nejhezčích placek byla od malé holčičky, která ji vyrobila pro „nejlepší maminku na světě“, dodává Hornová.

„Brontíci“ letos slaví 40. výročí, takže jedním z velehradských úkolů je prezentovat Hnutí ve středních letech. Před pěti lety slavily své výročí právě na Velehradě, letos se však oslavy přesunou na Šumavu.

Dále nabízí v archeoskanzenu takzvanou „férovou“ čokoládu či jiné produkty. Pokud máte rádi vtipy, Brontosauři také vystavují Ekofór, kreslený humor.

Ovocné osvěžení je v tomto počasí na místě, opravdovou chuť ovoce nabízí stánek Hostětínský mošt. O kvalitě produktu svědčí i to, že v roce 2002 získal Hostětínský jablečný mošt ocenění Česká biopotravina 2002. Moštárna ve své nabídce nemá pouze tradiční mošty jablečné, láká i na příchutě jako červená řepa nebo konopný bio sirup.

Nad skanzenem se rozléhá trochu smutné štěkání pejsků z útulku Bulhary. Letos si můžete odvézt z Velehradu nejlepšího přítele člověka a prokázat tak opravdovou dobrou vůli. Útulek pro opuštěná zvířata se zde prezentuje poprvé a jejich úkolem je najít svým nalezencům domov u hodného páníčka.

Zatím jsme ještě žádného pejska neudali, ale jsme tu poprvé, takže je to taková vlaštovka. Věříme, že příště najdeme vhodné majitele, kteří se o pejsky postarají,“ řekla provozovatelka útulku Lenka Malinovská. Samotnou akci, organizaci, pořadatele a prostor si však pochvaluje a těší se na další ročníky. „ I kdyby se pejsi neudali, lidé sem alespoň přijdou a vezmou je na procházku, takže už i tohle je pro ně vítaná a příjemná změna,“ podotýká Malinovská.

Pejsi byli vybráni na výlet podle více kritérií. Někteří, protože jsou v útulku už dlouho, jiní podle toho, jak zvládají počasí a taky aby se v autě navzájem "nesežrali".

Největším psím modelem, který si focení vyloženě užíval, byl černý pejsek Špagetka, který je tomu pohádkovému na vlas podobný. „Je to v podstatě „pan domácí“, jelikož ho máme ze Starého města“, seznámila nás se Špagetkou Malinovská.

-ph-

Sdílet
Loga pořadatelů www.kr-zlinsky.cz www.velehrad.cz www.ado.cz