Bible se letos přepisuje již desátým rokem!

Už je to deset let, co České katolické biblické dílo zahájilo na Velehradě projekt Ruční přepisování Bible. Loni poprvé na něj navázala Římskokatolická farnost Velehrad. Přepisovat se bude oba dva dny konání oslav Dnů lidí dobré vůle, a to v prostorách Velehradského domu sv. Cyrila a Metoděje.

V letošním roce se pokračuje v přepisování Lukášova a Janova evangelia. V předchozích letech byla opsána evangelia sv. Matouše a Marka, část z evangelií Lukáše a Jana, pět knih Mojžíšových, Žalmy, proroci Izaiáš, Jeremiáš, Ezechiel, Daniel, 12 malých proroků nebo mudroslovné knihy.

Najednou může opisovat až šest lidí. „Dohromady už přepisovalo 4 995 lidí a jeden člověk přepíše jeden odstavec, ovšem přesný počet stran nevím“, uvádí organizátorka Petra Číhalová. Podle jejích slov by mohl přepis trvat ještě dalších pět let. „Akce se může účastnit kdokoliv, přijde, podepíše se, dostane přidělený verš a ten opisuje. Na oplátku pak dostane pamětní list, na kterém je napsáno jeho jméno“, dodává organizátorka.

V předchozích letech byli mezi přepisujícími i významní církevní hodnostáři jako například olomoucký arcibiskup Jan Graubner nebo kardinál Dominik Duka.

Jakmile se dopíše jedna kniha, tak se nechá svázat a je k nahlédnutí ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje“, vysvětluje Petra Číhalová. „Přepisování se účastním každý rok a myslím, že je to dobrý nápad, jelikož člověk z písma božího čerpá. Ruka mě nebolí, ale mám trochu strach, abych neudělal nějakou chybu“, říká Tomáš Polcr. „Přepisuji poprvé, a to proto, že si slova božího velmi vážím a tuto akci pokládám za jeden velký celek, na kterém jsem se chtěla podílet“, uvádí Jitka Žvaková.

Do akce se mohou zapojit i děti, pro ně jsou vypsána různá témata, většinou se jedná o výjevy z Bible, které děti překreslují podle své fantazie. „Rozmýšlel jsem se hrozně dlouho, co nakreslím, asi tak půl roku. Dělám Ježíše a dva slepé“, říká desetiletý Michal Polcr. „Já kreslím Petra, Jakuba a Jana, jak opouští svoje lodě a jdou za Ježíšem. Tady kreslím poprvé a hned jsem věděla, že chci tenhle obrázek, protože se mi moc líbí“, usmívá se sedmiletá Karla Konečná.

Ručního přepisování Bible se můžete zúčastnit v pátek 4. července od 13 do 22 hodin a v sobotu 5. července od 8 do 15 hodin.

-ab-

Sdílet
Loga pořadatelů www.kr-zlinsky.cz www.velehrad.cz www.ado.cz