Seminář podtrhl důležitost pěstounské péče

V poutním domě Stojanov se v pátek 4. července uskutečnil vzdělávací seminář se zajímavou tematikou náhradní rodinné péče „Jak široká je náruč (naší) rodiny?“. Na tuto a mnohé další otázky se pokoušeli najít odpověď účastníci vzdělávacího semináře, který vedl významný dětský psycholog Jaroslav Šturma, předseda Českomoravské psychologické společnosti a ředitel dětského centra Paprsek.

Seminář s názvem „Psychologické a výchovné otázky náhradní rodinné péče“ byl určen nejen pro ty, kteří si chtějí dítě osvojit, ale i pro ty, kteří již svoji náruč dětem otevřeli. Všechno se dělo aktivně a otevřeně formou debaty tak, aby každý nalezl odpovědi na své otázky.

Na začátku měli návštěvníci možnost zhlédnout projekci dokumentu z roku 1963 s názvem „Děti bez lásky“, kde byly zachyceny děti žijící v dětských domovech a kojeneckých ústavech. Ve snímku bylo zdůrazněno, jak je důležitá osobní vazba, která v takovýchto zařízeních chybí, což často vede k deprivačnímu syndromu. Byly zde zachyceny metody psychologického výzkumu dětí profesora Zdeňka Matějíčka, který je legendou dětské psychologie a zároveň učitel a přítel Jaroslava Šturmy a s kterým Šturma založil projekt Konto Bariéry.

Jde nám o to, abychom se dopátrali odpovědi, jak zařídit, aby se naplnil smysl náhradní rodinné péče“, uvádí doktor Šturma. „ Chceme si ukázat nové poznatky vývojové psychologie, které nám mohou pomoci situaci zvládnout“, dodává odborník. V rámci semináře ovšem zazněly i praktické informace, co vše je potřeba splnit, především z psychologického hlediska, aby bylo člověku dítě do péče svěřeno. V průběhu celé akce bylo mnohokrát zdůrazněno, jak důležité je pro děti láska a stálost vztahů, které pěstounská péče zajišťuje. Pravdivost tohoto tvrzení potvrzovaly i osobní příběhy zúčastněných.

Na konci každý z účastníků obdržel osvědčení, které potvrzuje účast na semináři, což může být dalším pomyslným plusem pro ty, kteří se touží stát pěstouny.

-ab-

Sdílet
Loga pořadatelů www.kr-zlinsky.cz www.velehrad.cz www.ado.cz