Rodinný program pod křídly významného středověkého světce Kristýna

Stánek společnosti Kristýn služebník je jednou z letošních velehradských novinek. Program pro rodiny s dětmi zaujme jak rodiče, tak jejich ratolesti.

Pro dospělé je připraven stánek s mešním vínem a čerstvě upražená káva z pražírny Café Gape. Zvídavé děti se mohou zabavit elektrickými vláčky, puzzlem nebo zajímavou deskovou hrou Po stopách svatých Cyrila a Metoděje, kterou si návštěvníci mohou koupit a odvézt s sebou domů.

Na stánku si mohou děti také přečíst časopis Nezbeda. V aktuálním čísle se mimo jiné dozvědí o mučedníku Kristýnovi. „Speciální číslo Nezbedy jsme tady měli loni, na výročí Cyrila a Metoděje. Letos je to klasické prázdninové dvojčíslo, zaměřené právě na Kristýna služebníka. Časopis letos přešel pod společnost Kristýn služebník, a tak jsme chtěli s tímto svatým seznámit zábavnou formou i děti,“ říká šéfredaktor časopisu Nezbeda Vítězslav Koutník. Dodává, že mnoho lidí tohoto významného světce nezná.

Přitom Kristýn byl jedním z nejdůležitějších středověkých světců u nás a také pokračovatelem svatého Vojtěcha. Stejně jako on položil svůj život při misiích nebo jejich přípravě. Ostatky svatého Kristýna byly při příležitosti posvěcení olomoucké katedrály sv. Václava roku 1131 slavnostně převezeny do Olomouce. Dnes jsou jeho ostatky uloženy v relikviáři, který má tvar osmibokého chrámu o dvou poschodích a je k vidění v olomoucké katedrále.

Po benefičním koncertu Večer lidí dobré vůle od 21.20 hodin vystoupí u stánku Kristýna služebníka kapela Fantajm. Stánek můžete navštívit i v sobotu 5. července.

-ph-

Sdílet
Loga pořadatelů www.kr-zlinsky.cz www.velehrad.cz www.ado.cz