Na kus řeči s... Evou Šteklovou z Nadačního fondu Pes v nouzi

Poprvé si budete moci z Dnů lidí dobré vůle odvézt čtyřnohého kamaráda, který ztratil domov, nebo pomoci opuštěným pejskům zlepšit jejich život v útulku. V Archeoskanzenu Modrá se totiž představí Útulek pro opuštěná zvířata Bulhary. Jeho cíl je jasný – najít domov opuštěným psům a kočkám. U té příležitosti jsme vyzpovídali předsedkyni správní rady Nadačního fondu Pes v nouzi, který spolupracuje s útulky, pomahá zlepšovat život opuštěným pejskům a aktivně se snaží najít jim domov.

1) Co je to Nadační fond PES V NOUZI a jakou roli v něm máte?
Nadační fond byl založen za účelem pomoci psím útulkům, azylům, pejskům zatoulaným, nechtěným či týraným. Do nadačního fondu jsem vstoupila v roce 2011 jako dobrovolnice se správou facebookových stránek. Postupně jsem přebírala povinnosti ostatních a získávala zkušenosti, až jsem se stala předsedkyní správní rady.

2) Co Vás přivedlo do NF?
Jelikož jsem od přírody aktivní člověk, který neumí jen tak sedět s rukama v klíně, hledala jsem možnost využití své „energie“ a volného času. Tehdejší předsedkyně nadačního fondu Monika Lendrová mě přijala do svého týmu a já jí za tuto důvěru děkuji.

3) Ve fondu působí lidé na dobrovolnické bázi, je těžké získat lidi, kteří vám dobrovolně a bez nároku na honorář pomáhají?
I když se to na první pohled zdá těžké a složité, není to tak. Stále je více a více lidí, kteří si uvědomují, že je nutné pomáhat slabším, nejen lidem, ale i zvířatům. V České republice je hodně mladých lidí, kteří chtějí pomáhat - grafickou tvorbou, fyzicky přímo v útulku, venčením pejskům apod.

4) Jak se vám daří umisťovat pejsky do rodin?
Oproti předchozím letům se situace výrazně zlepšila. Díky dobrovolníkům, inzerujícím na internetu a vydavatelům periodik, kteří nám poskytli zdarma místo k inzerci těchto pejsků, je situace dobrá. Stále je však nutné, aby si lidé nekupovali pejsky bez PP od tzv. množitelů, ale přišli si vybrat pejska do útulku.

5) Shánět finance je těžké v každé oblasti, jak se to daří v případě pejsků? Kam nejčastěji získané peníze putují?
V dnešní době, kdy je pomoc a podpora zvířatům opomíjena, to není úplně jednoduché. Pokud se ale něčemu věnujete a snažíte se, alespoň malý úspěch to přinese. Prodáváme vlastní výrobky, máme e-shop (www.pesvnouzi.cz/e-obchudek), bazar, pořádáme sbírky a máme i několik sponzorů a trvalých dárců, kteří nás podporují. Za což jim patří obrovský dík. Příspěvky putují do azylů, útulků, karanténním stanicím, všem, kteří pomáhají pejskům… Pomoc rozdělujeme na materiální (krmivo, antiparazitika a potřeby pro pejsky), veterinární (akutní operace a operace pomáhající najít pejskům cestu do nového domova) a rekonstrukce útulků (nové kotce, karantény a vybavení).

7) Letošní ročník velehradský oslav je ve znamení rodiny, protože si v tomto roce připomínáme Mezinárodní rok rodiny. Co vy a rodina? Patří do ní i pejsek?
Bez něj by to nešlo :-) Máme 12letou fenku. A i když se snažím manžela přemlouvat na pořízení dalšího, zatím odolává. Je důležité vychovávat děti k lásce ke zvířatům, učit se je, jak se k nim chovat, starat se o ně, mít každodenní povinnosti. Co do dětí vložíme, vrátí se nám.

8) Co byste vzkázala lidem, kterým není lhostejný osud opuštěných psů? Spousta lidí psy miluje, ale třeba je nikdy nenapadlo, že by mohli pomáhat i oni.
Především bych chtěla poděkovat těm, kterým osud pejsků není lhostejný. Dívejte se kolem sebe, upozorněte na týrání pejsků, a pokud byste uvažovali o novém psím kamarádovi, zajeďte do nejbližšího útulku, nebudete zklamaní… Pokud pejska nehledáte, navštivte útulek ve svém okolí, zeptejte se, co potřebují, většinou budou rádi za venčení, pomazlení či granule, které neodmítne žádný útulek.

Děkujeme za rozhovor a nadačnímu fondu přejeme, ať se mu i nadále daří plnit stanovené cíle a pomáhat tak potřebným zvířatům.

-mu-

Sdílet
Loga pořadatelů www.kr-zlinsky.cz www.velehrad.cz www.ado.cz