Dny lidí dobré vůle 2014 začínají

Je pátek 4. července a v obci Velehrad právě začínají každoroční cyrilometodějské oslavy. Patnáctý ročník Dnů lidí dobré vůle, který je součástí Mezinárodního roku rodiny, přináší bohatý program pro všechny věkové kategorie. Dvoudenní oslavy vyvrcholí v sobotu 5. července Národní poutí Velehrad 2014.

Program pro celou rodinu

Dnes proběhnou každoroční velehradské akce pro děti i dospělé, jako jsou Aktivity pro životní prostředí v Archeoskanzenu v Modré, poprvé i s živými pejsky, Soutěž ve fotbalových dovednostech a pingpongový turnaj s Orlem, Ruční přepisování Bible, Velehrad dětem s Michalem Nesvadbou, Mezinárodní setkání vozíčkářů či zajímavé výstavy a vernisáže v prostorách Stojanova gymnázia. Soutěživým dětem i dospělým je určena fotografická soutěž nebo rodinná cestovatelská hra Velehradský pas. Letošní novinkou pro děti a mládež je projekt Mladí fandí rodině. Součástí nabitého programu budou také hry a soutěže pro malé i velké, dětská představení nebo interaktivní workshopy. To vše proběhne za účasti významných představitelů společenského a politického života.

Večer lidí dobré vůle

V 19.30 hodin začne na pódiu před bazilikou slavnostní koncert Večer lidí dobré vůle. Během něj se divákům a posluchačům představí tři charitativní projekty, na které může každý přispět formou DMS VELEHRAD. Pro rok 2014 jsou vybrány: Popálky o.p.s., DEBRA ČR a Nadační fond ADIUVARE. „Patnáctý ročník, kterým si připomínáme Rok rodiny, bude hostit Jiřího Pavlicu s Hradišťanem, Filharmonii Bohuslava Martinů Zlín, legendárního zpěváka Václava Neckáře, mladé a talentované zpěvačky Ewu Farnou, Markétu Konvičkovou a Elis, domácí pěvecký sbor ze Stojanova gymnázia a zahraničí zastoupí pěvecký sbor z africké Zambie,“ uvedl Josef Kořenek, tajemník Dnů lidí dobré vůle. Koncertem vůbec poprvé provede duo Barbora Černošková a Filip Tomsa. Po skončení koncertu bude k vidění vzácná publikace – Bible Reynek. Vyšla v limitovaném nákladu 250 výtisků a obsahuje originální grafiky vytištěné z původní Reynkovy matrice. Návštěvníci si ji budou moci prohlédnout i v sobotu ve Stojanově gymnáziu.

Národní pouť Velehrad

V sobotu 5. července vyvrcholí Dny lidí dobré vůle velkou Národní poutí Velehrad 2014. Od půl sedmé ráno budou v prostorách velehradské baziliky probíhat mše svaté a od sedmi hodin bude na nádvoří připraven pro poutníky předprogram, např. modlitba růžence, aktivity s Kristýnem služebníkem nebo Ruční přepisování Bible.

V 10.30 začne tradiční slavnostní poutní mše svatá, při níž bude hlavním celebrantem olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner. Kázat pak bude kardinál Dominik Duka. Mezi půl jednou a třetí odpoledne doprovodí radostnou poutní náladu kapela Fantajm.

Záštitu nad projektem Dny lidí dobré vůle převzali olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner a hejtman Zlínského kraje MVDr. Stanislav Mišák.

-mu-

Sdílet
Loga pořadatelů www.kr-zlinsky.cz www.velehrad.cz www.ado.cz