Na Velehrad s fotoaparátem

Fotografická soutěž Velehrad 2011 u příležitosti Dnů lidí dobré vůle

Atraktivní peněžité ceny, výstava fotografií s doprovodným katalogem pro oceněné fotografie, slosování o hodnotnou cenu, udělení ceny veřejnosti, fotografický workshop pro účastníky soutěže.

Přihlašování do Fotografické soutěže Velehrad 2011 bylo ukončeno, odborná porota bude nyní vybírat vítězné snímky.
Prohlédněte si soutěžní příspěvky a případně hlasujte pro ty, které se vám líbí.

Dvanáctý ročník oslav státního svátku Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velehradě s sebou přináší opět bohatou nabídku kulturních, společenských a sportovních aktivit. Již tradičně je část pestrého programu zaměřena také na oblast fotografie. O tom svědčí fotografická soutěž pro děti, fotografický workshop nebo řada tematických výstav. Již pošesté je vyhlášena Fotografická soutěž Velehrad 2011.

Pozvánka k účasti - jak a proč se do soutěže přihlásit?

Fotografická soutěž Velehrad 2011 je určena zájmovým fotografům, studentům středních a vysokých škol zaměřených na výtvarnou tvorbu a fotografii, ale také široké veřejnosti. Je otevřena všem návštěvníkům Dnů lidí dobré vůle, kteří se v letošním roce na Velehrad vypraví s fotoaparátem.

Pokud se chcete o své zážitky a vzpomínky v podobě fotografií pořízených při návštěvě Velehradu podělit s dalšími lidmi a zároveň se zúčastnit soutěže o atraktivní ceny, stačí jednoduše snímky v elektronické podobě vložit na stránky www.velehrad.eu, popř. odeslat CD s fotografiemi na adresu organizátora soutěže. Přihlášení do soutěže proběhne automaticky po doručení fotografií.

Pokud chcete získat další výhody, můžete se do soutěže předem zaregistrovat. Registrace ale není podmínkou účasti v soutěži.

Ocenění

Po uzávěrce soutěže budou všechny soutěžní příspěvky publikovány v internetové galerii na stránkách www.velehrad.eu. Tato galerie nabídne návštěvníkům stránek možnost ocenit hlasováním nejzajímavější fotografie, jejichž autor obdrží cenu veřejnosti.

Každý účastník soutěže, který své fotografie doručí ve stanoveném termínu a v souladu s pravidly soutěže, bude automaticky zařazen do slosování o digitální SLR fotoaparát. Veřejné losování proběhne na výstavě oceněných fotografií u příležitosti Dnů lidí dobré vůle 2012 na Velehradě.

Porotci, jejichž základnu tvoří odborníci z oblasti žurnalistiky, fotografie, teologie a teorie a dějin umění, vyberou z doručených fotografických souborů ty nejzdařilejší a udělí napříč žánrovými kategoriemi tři ceny.

Autoři vítězných fotografií závěrečného finále obdrží následující ceny:

  • místo - peněžitou odměnu 20.000 Kč
  • místo - peněžitou odměnu 10.000 Kč
  • místo - peněžitou odměnu 5.000 Kč

Výsledky rozhodnutí poroty soutěže budou k dispozici po uzávěrce a vyhodnocení Fotografické soutěže Velehrad 2011 na internetových stránkách www.velehrad.eu v sekci "Fotografická soutěž Velehrad 2011".

Vítězové budou pozváni na slavnostní vernisáž s vyhlášením výsledků, a vítězné a oceněné snímky budou vystaveny na prestižní výstavě u příležitosti Dnů lidí dobré vůle 2012 na Velehradě a na dalších místech. Zde si také autoři oceněných fotografických souborů převezmou své ceny (bude upřesněno na www.velehrad.eu).

Výhody registrace

Zaregistrujte se nejpozději do pátku 1. 7. 2011 k účasti v soutěži na stránkách www.velehrad.eu v sekci "Fotografická soutěž Velehrad 2011" a získejte tak následující výhody:

  • Každý zaregistrovaný účastník soutěže obdrží po příjezdu na Velehrad akreditaci, která opravňuje držitele k volnému fotografování při všech událostech oslav Dnů lidí dobré vůle.
  • Pro registrované účastníky je připraven zajímavý fotografický workshop pod vedením fotografa a pedagoga Evžena Sobka. Další informace o workshopu najdete zde. Pozn.: kapacita workshopu je již naplněna
  • Registrovaní účastníci fotografické soutěže jsou zváni na zahájení výstav, a to včetně slavnostního vyhlášení výsledků Fotografické soutěže Velehrad 2010.

Registrace není povinná. Zájemci o účast ve Fotografické soutěži Velehrad 2011 mohou své soubory fotografií odeslat i bez předchozí registrace.

Soutěžní žánrové kategorie

Pro rok 2011 jsou vyhlášeny následující tři žánrové kategorie:

  • Fotografická reportáž nebo dokument
    Soubor barevných nebo černobílých fotografií sestávající z detailů, polocelků i celkových záběrů, které zachycují určité události, děje a příběhy nebo jejich vybrané úseky. Ty je možné představit novým, neobvyklým či subjektivním pohledem.
  • Portrét
    Obrazy lidí, dětí, postižených. Tváře, autoportréty, stylizované portréty, výtvarné záznamy, které odkryjí jedinečnost člověka i jeho životního prostoru, propojí realitu s fantazií.
  • Atmosféra a nálada Dnů lidí dobré vůle 2011 - výtvarný soubor
    Výtvarný záznam nalezené i vytvořené reality pomocí fotoaparátu. Vyjádření formou fotografického konceptu. Výrazná světelná stylizace nebo práce s barvou. Soubory, které odkryjí krásu, záhadnost, kouzlo noci, světla a stínu.

Příklady možných tematických zadání: přípravy provázející oslavy, poutníci, řeholníci, rodiny a děti, slavné osobnosti a politici, vozíčkáři, pomoc lidem se zdravotním postižením, ekologické a sportovní aktivity, architektura, Večer lidí dobré vůle, kouzlo dne i noci, atmosféra národní poutě na Velehradě apod. Doporučujeme u všech tří kategorií zachytit především jedinečnou atmosféru Dnů lidí dobré vůle na Velehradě.

Portrétní, reportážní a dokumentární fotografie by neměly obsahovat efektní počítačové úpravy. V kategorii Výtvarný soubor jsou všechny počítačové úpravy a montáže povoleny.

Přečtěte si:
Podmínky účasti ve Fotografické soutěži Velehrad 2011

Partner "Fotografické soutěže Velehrad 2011":

Olympus

Ke stažení:

Fotografická soutěž Velehrad 2010 - katalog (1.4 MB)

"Takový obyčejný víkend" - fotografická dílna dokumentární fotografie

Pokyny pro zařazení fotografií do Fotografické soutěže Velehrad 2011

  • Soutěžící mohou své snímky do Fotografické soutěže Velehrad 2011 přihlásit pouze v podobě souborů fotografií skládajících se minimálně ze 3 snímků a maximálně z 10 snímků pro jednotlivé žánrové kategorie. Jednotlivé fotografie či soubory o větším počtu snímků nebudou přijaty.
  • Je možné se přihlásit současně do všech 3 žánrových kategorií (fotografická reportáž nebo dokument, portrét, výtvarný soubor).
  • Do každé žánrové kategorie lze odeslat maximálně 2 soubory fotografií. V případě odeslání většího počtu soutěžních příspěvků pro jednotlivé kategorie budou do soutěže zařazeny pouze první dva dle pořadí přijetí.
  • Soutěžící mohou své fotografie do soutěže zasílat výhradně v elektronické podobě. Fotografie v tištěné podobě nebudou přijaty.
  • Snímky pořízené na klasický černobílý nebo barevný filmový materiál je nutné pomocí skenování negativu či pozitivu v dostatečné kvalitě převést do elektronické podoby.
  • Soutěžní fotografie bude možné vložit přímo na internetové stránce www.velehrad.eu v sekci „Fotografická soutěž Velehrad 2011“. Možnost vkládání soutěžních fotografií bude zpřístupněna od 6. 7. 2011 do 31. 8. 2011. Vložit fotografie
  • Před nahráním je nezbytné zkontrolovat obrazovou velikost a formát fotografií dle pokynů, které budou zveřejněny současně s možností nahrání fotografií. Nadbytečně velké fotografie můžou mít za důsledek zdlouhavý či nesprávný průběh nahrávání.
  • Fotografické soutěžní příspěvky je také možné doručit na CD/DVD nosiči na adresu PETARDA PRODUCTION a. s., Purkrabská 7, 772 00 Olomouc. Soutěžní příspěvky zaslané poštou je nutné označit na obálce heslem FOTOGRAFICKÁ SOUTĚŽ VELEHRAD 2011 a je k nim nutné přiložit vytištěný a řádně vyplněný "Přihlašovací formulář". Ten je ke stažení na internetové stránce www.velehrad.eu v sekci Fotografická soutěž Velehrad 2011.
  • Soutěžní příspěvky je nutné nahrát na stránky organizátora soutěže www.velehrad.eu nebo doručit na uvedenou adresu nejpozději do 31. 8. 2011. Později nahrané či doručené fotografie nebudou do soutěže zařazeny.