Minulé ročníky - jak plyne čas na Velehradě

Rok 2010

Dny lidí dobré vůle na Velehradě jsou zcela jistě největšími oslavami spjatými se státním svátkem v České republice. Konají se již jedenáct let začátkem prázdnin, a to u příležitosti Dne slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje. Loňský jedenáctý ročník přilákal na Velehrad 19 tisíc návštěvníků.

Velehradské Dny lidí dobré vůle nabízí každoročně všem věkovým kategoriím pestrý a nabitý program. Poslední ročník nebyl výjimkou. Připomeňte si s námi program velehradských oslav 2010:

České katolické biblické dílo pořádalo pátý ročník Ručního přepisování Bible a ve Stojanově gymnáziu si přišli na své milovníci výstav a velkoformátových fotografií. Poprvé na Moravě proběhla vernisáž velkoformátových fotografií z návštěvy papeže Benedikta XVI. fotografa Filipa Kotka.

Ti nejmenší se přenesli v rámci projektu Velehrad dětem na královský dvůr, do pohádkových časů, kdy světem chodili trubači, na hradech bavili své pány šašci a kouzelníci a o srdce princezen bojovali šermířským uměním odvážní rytíři. O soutěže, písničky, hry a dobrodružství rozhodně nebyla nouze. A sportovně zaměřené děti? Ty si mohly vyzkoušet své fotbalové dovednosti s legendou českého fotbalu – Antonínem Panenkou.

Redaktorky časopisu IN! připravily pro mladé slečny, a nejen pro ně, zábavné činnosti, které zakončilo vystoupení oblíbeného zpěváka Tomáše Kluse. Jmenujme například interaktivní taneční workshop či Klub deskových her. Kadeřnice a vizážistka odpovídaly na nejrůznější otázky týkající se péče o vzhled. Ekologický program již tradičně nabídly Aktivity pro životní prostředí v Archeoskanzenu v Modré. Tentokrát na téma domácí ekologie.

Slavnostním koncert, který v neděli 4. července vysílala v přímém přenosu Česká televize a přenášel Český rozhlas 1 – Radiožurnál, zhlédlo přímo na Velehradě přes devatenáct tisíc lidí. Na koncertě vystoupil Jiří Pavlica s Hradišťanem, Petr Bende, Markéta Konvičková, polská skupina Oktoich, Hana a Petra Ulrychovi a Kateřina Štruncová či dětský sbor Kantiléna. Večerem poprvé provedli Barbora Černošková a Pavel Kříž. Všechny přítomné pozdravili paní Livia Klausová, manželka prezidenta republiky, Mons. Jan Graubner, olomoucký arcibiskup, a MVDr. Stanislav Mišák, hejtman Zlínského kraje.

Návštěvníci koncertu spolu s diváky a posluchači u televizních a rozhlasových přijímačů, dobrou vůli opravdu měli, neboť se na Kontě lidí dobré vůle nashromáždilo přes 1 000 000 korun českých. Výtěžek byl rozdělen rovným dílem mezi Maltézskou pomoc, o.p.s., Dvouletou katolickou střední školu, Služby dobrého pastýře – Dům sv. Eufrasie a Nadační fond ADIUVARE.

Get Flash to see this player.

Get Flash to see this player.

Fotogalerie

Archiv webu - ročník 2010