Seznam tiskových zpráv

TISKOVÁ ZPRÁVA

Na Velehradě vystoupí John Michael Talbot

Velehrad
22. května 2011

Velehradské oslavy Dny lidí dobré vůle 2011 vyvrcholí v pondělí 4. července tradičním koncertem na podporu charitativních projektů. V rámci něj vystoupí exkluzivní host, který dorazí ze Spojených států amerických.

John Michael Talbot je zakladatel komunity Brothers and Sisters of Charity (Bratři a sestry lásky k bližnímu), zpěvák, skladatel a kytarista. Narodil se v roce 1954 v Oklahomě City. Již v šesti letech dostal soupravu bicích a začal studovat hru na klavír. Později se oblast jeho zájmu přenesla na strunné nástroje jako banjo, kytara, pedal-steel kytara.

V šedesátých letech založil spolu s bratrem Terrym skupinu Mason Proffit, žánrově zaměřenou na country rock a folk rock. V polovině sedmdesátých let Talbotova hudba zvážněla a dozrála do klidného stylu s výrazně duchovní orientací. Stalo se tak poté, co se obrátil k Bohu, vstoupil do terciářského řádu a svůj život zasvětil chudobě.

John Michael Talbot založil komunitu Brothers and Sisters of Charity (Bratři a sestry lásky k bližnímu). Jedná se o komunitu, kterou Talbot financuje z výdělků za svá alba. Krom toho financuje projekty pro chudé.

Talbotova hudba čerpá inspiraci z Bible či životopisů sv. Františka z Assisi, sv. Jana od Kříže, sv. Patrika, Thomase Mertona aj. „Hudba má tu nádhernou vlastnost, že může zlomit lidské bariéry, které tak dobře známe. Vezme psané slovo z Písma a vloží jej do duše. Rád zpívám Ježíšova slova, moje hudba není gospelová, moderní nebo liturgická. Je to prostě hudba posvátná,“ řekl o své tvorbě J. M. Talbot.

J. M. Talbot má osobní vztah ke Svatému Janu Nepomuku Neumannovi, biskupu z Filadelfie a rodáka z Prachatic. V červnu letošního roku slavíme výročí 200 let od jeho narození.

Večerem, během kterého významný americký hudebník vystoupí, provede moderátorka Barbora Černošková a herec Pavel Kříž. Přenášet v přímém přenose jej bude Česká televize a Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Bližší informace:

PETARDA PRODUCTION a. s.

Monika Urbášková

Tel.: +420 737 726 686

E-mail: tisk@velehrad.eu

www.velehrad.eu