Michal Nesvadba baví malé i velké

Michal Nesvadba je známý mim, herec a kamarád těch nejmenších. Je autorem všech svých dětmi tolik oblíbených vystoupení, kterými navazuje na rodinnou tradici. Jeho otec, výtvarník Miloš Nesvadba, se také věnoval tvorbě pořadů pro děti.

Michal Nesvadba vystudoval Státní konzervatoř v Praze, dva roky hrál jako mim v divadle Laterna Magika, angažmá měl i v divadle Ypsilon. V roce 1979 založil spolu se Světlanou Nálepkovou a Václavem Upírem Krejčím skupinu Mimtrio, která svými parodickými výstupy v Československé televizi bavila dospělou populaci. Mimtrio se proslavilo i za hranicemi naší republiky. Dnes se úspěšně věnuje práci s dětmi a pro děti, od roku 1999 uvádí televizní pořad Kouzelná školka. Vedle příprav dětských představení napsal a režíroval balet Billiard a lední šou Princezna Zmrzlina.

V pondělí 4. července přijede na Velehrad pobavit nejen ty nejmenší. A my jsme mu u této příležitosti položili několik otázek:

Bude pro vás účast na Dnech lidí dobré vůle premiérou?

Ano, na Velehrad pojedu prvně a moc se těším na tamější atmosféru. Prý je jedinečná. Líbí se mi projekty, které pomáhají a zároveň baví děti i dospělé.

Co pro děti chystáte?

Vystoupím v rámci projektu Velehrad dětem, který nese podtitul Kouzelný Velehrad. Moje Kouzelná školka s dětmi sem tedy skvěle zapadne. Věřím, že děti budou okouzlené.

S dětmi pracujete roky, Kouzelnou školku, kterou vysílá Česká televize, uvádíte již od konce devadesátých let. Děti jsou z Vás a Vašich vystoupení úplně nadšené, jak to děláte?

Dělám práci, která mě baví. Děti mám rád a rozumím si s nimi. Možná je to i tím, že se mezi nimi od mládí pohybuji. Už v 16 letech jsem začal hrát pro děti po boku svého tatínka jako jeho asistent, který vše omylem kazí. Navíc oba rodiče jsou výtvarníci, táta se pohyboval v divadle a já strávil celé dětství v zákulisí a šatnách divadel. Dělám zkrátka to, co od dětství znám a co mě skutečně naplňuje.

Chtěl jste vždy pracovat s dětmi?

Když jsem začínal s herectvím, chtěl jsem být komikem pro dospělé. Bavil jsem dospělou populaci. Nakonec jsem ale stejně skončil u dětí a jsem za to rád. Ony jsou to nejupřímnější publikum, na nic si nehrají a poznáte, kdy se nudí. Těší mě, že dokážu udržet jejich pozornost a bavit je.

Se svými zábavnými programy pro děti jezdíte po celé republice. Kolik času trávíte na cestách?

Pravidelně hraji dvacet představení za měsíc. Krom ledna a července, to mám takové odpočinkové prázdniny. Ročně najedu kolem 60 tisíc kilometrů, od východu na západ, od severu na jih republiky.

Děkujeme Vám za rozhovor.