Minulé ročníky - jak plyne čas na Velehradě

Rok 2009

Největší oslavy v České republice, které jsou spjaté se státním svátkem, jsou zcela jistě oslavy Dne slovanských věrozvěstů svatých Cyrila a Metoděje, mají na Velehradě dlouhou historii. Ovšem v rámci Velkého jubilea roku 2000 se uskutečnil v předvečer slavnostní pouti poprvé benefiční koncert - Koncert lidí dobré vůle. Jeho zakladatelem a iniciátorem je olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner.

Na jubilejní desátý ročník Dnů lidí dobré vůle, který se uskutečnil 3. a 4. července 2009, zavítalo na padesát tisíc návštěvníků. Záštitu nad ním převzali manželka prezidenta ČR Livia Klausová, olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, člen evropské komise, zodpovědný za vzdělávání, odbornou přípravu, kulturu a mládež Ján Figel´, a hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

A stejně jako v minulých letech i v roce 2009 připravili organizátoři pro návštěvníky pestrý program. K již tradičním a návštěvníky oblíbeným projektům patří Ruční přepisování Bible, které již popáté uspořádalo České katolické biblické dílo, Mezinárodní setkání vozíčkářů, které se konalo již podeváté, Soutěž ve fotbalových dovednostech, Aktivity pro životní prostředí, tematicky ucelené odpoledne pro ty nejmenší Velehrad dětem, sekce výstav na Stojanově gymnáziu ve spolupráci s Charitou Česká republika, Papežským misijním díle, Hnutími a komunitami ČR, či setkání mladých čtenářek časopisu IN!. Novinkou desátého ročníku pak byl pingpongový turnaj, který pořádala, stejně jako soutěž ve fotbalových dovednostech, křesťanská sportovní organizace Orel ve spolupráci s Katolickým týdeníkem.

V prostorách Stojanova gymnázia proběhlo několik tematicky odlišných výstav. Návštěvníci si mohli prohlédnout prezentace vybraných charitativních organizací a dalších nejrůznějších projektů – Obnova Velehradu, Charita v 21. století, Aktivity Matice velehradské, Práce vězeňských kaplanů jednotlivých věznic. Již pošesté představily na Velehradě svou duchovní činnost Hnutí a nové komunity. Své cíle přiblížila i Papežská misijní díla, jedna z největších světových organizací, která má za úkol podporovat misionářskou činnost v nekřesťanských oblastech. V rámci výstav se uskutečnily také tři vernisáže, a to velkoformátových fotografií Svatí Evropy a jejich atributy, vítězných děl Fotografické soutěže – Velehrad 2008 a nejlepších obrázků z výtvarné soutěže Cestou dvou bratří.

Slavnostní Koncert lidí dobré vůle, který v sobotu 4. července vysílala v přímém přenosu Česká televize a Český rozhlas 1 – Radiožurnál, zhlédlo přímo na Velehradě přes devatenáct tisíc lidí. A lidé dobré vůle rozhodně nechyběli ani u obrazovek a rozhlasových přijímačů, neboť se na velehradském kontě nashromáždilo přes 1 300 000 korun českých. Ty putovaly ve prospěch 4 charitativních projektů – Hospic dobrého pastýře, Salesiánské středisko volného času Don Bosco, Nadační fond Adiuvare a také na konto obětí povodní z jara 2009. Na koncertě vystoupil Jiří Pavlica s Hradišťanem, polská skupina New Life´M, operní pěvkyně Daniela Klichová, Czech Virtuosi Brno či dětský sbor Kantiléna. Večerem lidí dobré vůle provedli P. Prokop Siostrzonek a Lucie Výborná.

Get Flash to see this player.

Fotogalerie

Archiv webu Velehrad2009.cz