Fotografická soutěž VELEHRAD 2010

Výsledky Fotografické soutěže VELEHRAD 2010

Výstavní soubor:

  • 1. místo - neuděleno
  • 2. místo - František Ingr za soubor Z parkoviště
  • 3. místo - Dušan Nečas za soubor Svatí nespí
  • 3. místo - Jan Videcký za soubor Sami nejsme sami

Cena poroty:

  • Dagmar Hendrychová - za soubor Odlesky
  • Radovan Studený - Bazilika / Hýření barev

Portrét:

  • 1. místo - Filip Fojtík za soubor Boží služebníci
  • 2. místo - Cyril Holas
  • 3. místo - Dušan Nečas za soubor Tváře

Cena poroty:

  • Radek Salaquarda - za soubor Lidé na koncertu dobré vůle
  • Radovan Studený - za soubor Zapáleni

Fotografická reportáž:

  • 1. místo - neuděleno
  • 2. místo - Cyril Holas za soubor Poutník do Velehradu
  • 2. místo - Miroslav Kasáček za soubor Život na kolech
  • 3. místo - Lenka Valerie Nováčková za soubor Reportáž/dokument

O vítězných fotografiích rozhodovala porota ve složení:

  • Mgr. Josef Kořenek
  • BcA. Marek Malůšek
  • Mgr., MgA. Martina Novozámská
  • ThLic. Michal Umlauf
  • MgA. Otmar Petyniak

MOTTO

Je to již jedenáct let, kdy se na Velehradě konaly první Dny lidí dobré vůle, velké oslavy státního svátku Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, jejichž cílem je postavit most mezi všemi lidmi dobré vůle bez rozdílu národnosti, politického přesvědčení nebo náboženského vyznání. Tento projekt, se státotvorným, historickým, charitativním a společenským rozměrem, poukazuje na hodnoty křesťanské kultury, vznik vzdělanosti a státnosti a také na plody působení svatých Cyrila a Metoděje v našem geografickém prostoru. Velehradské slavnosti patří k jednomu z mála projektů v České republice, jenž se snaží přispět ke zlepšení vztahů ve společnosti.

Dobré zkušenosti všech, kdo se osobně každým rokem účastní Dnů lidí dobré vůle, nabízí nové možnosti rozvíjení osobních vztahů a setkávání se s významnými osobnostmi politického, kulturního a sportovního světa. O tom svědčí řada významných subprojektů.

V letošním roce je již popáté vyhlášena FOTOGRAFICKÁ SOUTĚŽ VELEHRAD 2010. Je to jedna z příležitostí, kterou si nesmíte nechat ujít!

POZVÁNKA K ÚČASTI

Fotografické soutěže Velehrad 2010 se mohou zúčastnit:

  • všichni návštěvníci Dnů lidí dobré vůle, kteří se v letošním roce na Velehrad vypraví s fotoaparátem
  • zájmoví fotografové, pro něž fotografování životním hobby
  • studenti středních a vysokých škol zaměřených na výtvarnou tvorbu a fotografii

Vítězové jednotlivých kategorií budou pozváni na slavnostní vyhlášení cen a vítězné snímky budou vystaveny na prestižní výstavě u příležitosti Dnů lidí dobré vůle 2011 na Velehradě. Formou putovní výstavy budou vítězné fotografie prezentovány také v řadě dalších měst České republiky.

CENY

Autoři vítězných fotografií závěrečného finále v každé žánrové kategorii obdrží následující ceny:

  • místo - peněžitou odměnu 10.000 Kč
  • místo - mobilní telefon
  • místo - peněžitou odměnu 2.500 Kč

JAK SE PŘIHLÁSIT?

Zaregistrujte se nejpozději do pátku 2.7.2010 k účasti v soutěži a získejte tak následující výhody:

  • Každý zaregistrovaný účastník fotosoutěže obdrží po příjezdu na Velehrad akreditaci, která opravňuje držitele k volnému fotografování při všech událostech oslav Dnů lidí dobré vůle.
  • Pro registrované účastníky bude již potřetí připraven fotografický workshop. Zaměření toho letošního udělá jistě radost všem uživatelům digitální fotografické techniky, kteří své snímky zpracovávají či vylepšují a následně archivují v počítači. Tématem workshopu jsou Ideální postupy při úpravě a retušování digitálních fotografií. Jeho lektorem bude profesionální fotograf, pedagog Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě a Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a odborník na počítačové zpracování obrazu a tisku Karel Poneš. Problematikou tonálních úprav, mistrného retušování, nejrůznějších montáží, lokálních změn a předtiskové přípravy se zabývá většina fotografů. K dobrým výsledkům je možné dojít mnoha různými postupy. Workshop by měl účastníkům pomoci při volbě nejvhodnějších řešení.
  • Registrovaní účastníci fotografické soutěže jsou zváni na zahájení výstav, a to včetně slavnostního vyhlášení výsledků Fotografické soutěže Velehrad 2009.

Registrace není povinná. Zájemci o účast ve Fotografické soutěži Velehrad 2010 mohou své soubory fotografií odeslat i bez předchozí registrace. Ta bude provedena automaticky po obdržení zásilky.

KATEGORIE PRO ROK 2010

Pro rok 2010 jsou vyhlášeny následující tři žánrové kategorie:

  • Fotografická reportáž nebo dokument
    Soubor barevných nebo černobílých fotografií sestávající z detailů, polocelků i celkových záběrů, které zachycují určité události, děje a příběhy, nebo jejich vybrané úseky. Ty je možné představit novým, neobvyklým či subjektivním pohledem, který v sobě nese vyjádření dynamiky, síly emocí nebo lidského úsilí a výkonu.
  • Portrét
    Obrazy lidí, dětí, nemocných, tváře, autoportréty, stylizované portréty, výtvarné záznamy, které odkryjí krásu člověka i jeho okolí, propojí realitu s fantazií.
  • Výtvarný soubor
    Fotografie jako výtvarný záznam viděné i vytvořené reality, záznam události světelně stylizovaný. Odrazy a odlesky reality v nových vjemových záznamech. Osobité vyjádření formou fotografického konceptu. Obrazy, které přehodnotí linie mezi reálným světem a lidskou kreativitou. Myšlenkové soubory, které odkryjí krásu, záhadnost, kouzlo noci, světla a stínu.

Doporučujeme u všech tří kategorií postihnout především jedinečnou atmosféru Dnů lidí dobré vůle na Velehradě.

Příklady možných tematických zadání: přípravy provázející oslavy, poutníci, řeholníci, rodiny a děti, slavné osobnosti a politici, vozíčkáři, pomoc lidem se zdravotním postižením, radost a obohacení vyplývající z pomoci potřebným, ekologické a sportovní aktivity, architektura, Večer lidí dobré vůle, kouzlo dne i noci, atmosféra národní poutě na Velehradě apod.

Přečtěte si:
Podmínky účasti ve Fotografické soutěži VELEHRAD 2010

Fotografická soutěž VELEHRAD 2010

Ke stažení:

Informační leták - FS Velehrad 2010 (120 kB)

Fotografická soutěž Velehrad 2009 - katalog (1.3 MB)

Partner "Fotografické soutěže Velehrad 2010":

Olympus

Fotografický workshop
Ideální postupy při úpravě a retušování digitálních fotografií

Fotografický workshop proběhne jako součást programu hlavního dne oslav Dnů lidí dobré vůle v neděli 4. července 2010. Je připraven pro účastníky fotografické soutěže Velehrad 2010 a účast na tomto workshopu je podmíněna řádnou registrací v soutěži.

Zaměření toho letošního udělá jistě radost všem uživatelům digitálních fotografické techniky, kteří své snímky zpracovávají či vylepšují a následně archivují v počítači. Tématem workshopu jsou Ideální postupy při úpravě a retušování digitálních fotografií. Problematikou tonálních úprav, dovednosti retušování, nejrůznějších montáží a výběrů, lokálních změn a předtiskové přípravy se zabývá většina fanoušků fotografie. K dobrým výsledkům je možné dojít mnoha různými postupy. Workshop, který bude probíhat formou přednášky s projekcí řady praktických ukázek, by měl účastníkům napomoct při volbě těch nejvhodnějších, a nabídnout nové tipy a řešení. Lektorem je profesionální fotograf, pedagog Institutu tvůrčí fotografie Slezské Univerzity v Opavě a Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a odborník na počítačové zpracování obrazu a tisk Karel Poneš.

Workshop bude organizován do dvou samostatných bloků o délce dvě hodiny. Registrovaní účastníci si zvolí jeden blok, a do něj se zapíší. Jednotlivých bloků workshopu se může zúčastnit maximálně 20 zájemců. Začátek prvního bloku workshopu je v 11.00 hodin dopoledne. Druhý blok bude zahájen od 14.30 hodin. Místem konání workshopu je altánek v poutním domě Stojanov. Pro registrované účastníky Fotografické soutěže Velehrad 2010 je účast na fotografickém workshopu bezplatná.

Podrobnosti o umístění ateliéru a možnostech zapsání na jednotlivé bloky workshopu získají účastníci při vyzvednutí akreditace po příjezdu na Velehrad v neděli 4. července 2010.

Informace pro registrované účastníky fotografického workshopu