Rozhovor s výherci Velehradského pasu

Každoročně se v rámci oslav Dnů lidí dobré vůle na Velehradě koná netradiční cestovatelská soutěž určená celé rodině. S Velehradským pasem soutěžící projdou celkem 6 stanovišť „velehradských zemí“, kde „celníkům“ zodpoví kvízovou otázku nebo splní zadaný úkol. Vítězná rodina pak může vyhrát zájezd k moři. Loni se to povedlo pětičlenné rodině Hrabincově (děti Markéta, Tereza a Vašek) z Modré u Velehradu.

Bydlíte v obci Modrá, v bezprostřední blízkosti Velehradu. Jsou tedy oslavy Dnů lidí dobré vůle každoročním bodem vašeho rodinného programu?

Ano, neznáme lepší začátek prázdnin. Je pro nás nemyslitelné odjet v tu dobu pryč, když tolik poutníků směřuje na Velehrad.

Které projekty na Velehradě se vám líbí nejvíce? A které vašim dětem?

Každoročně se moc těšíme na hlavolamy před kaplí Cyrilkou a taky milujeme zdravotní klauny i tu jejich jízdu na speciálním velocipedu. Kreslení pro dětskou bibli je moc pěkné a děti se rády zapojují.

Jezdíte jako rodina často na společné výlety nebo akce pro rodiny?

Ano, rádi zajedeme na akce pro děti v okolí nebo na výstavy, které dětem jakkoli posunou obzor vědění. Vždyť my byli s naším osmiletým „zemědělcem“ i v Brně na Mezinárodním veletrhu Agrotech. Jako rodina jsme i uspořádali akce pro jiné: Dětský karneval, Pohádkový les, Kuličkyádu, Strašný dýňový pátek, hrajeme malé divadélka pro děti.

Zúčastníte se letos jedenáctého ročníku Dnů lidí dobré vůle? Jestli ano, na co se těšíte nejvíce?

Jako velehradští farníci se určitě zúčastníme a maximálně využijeme pestrou nabídku Velehradu 2010. Těšíme se, co nového realizační tým ještě vymyslí.

Co jste podnikli s poukazem, který jste vyhráli v rámci Velehradského pasu 2009?

V prvé řadě ještě jednou děkujeme. Jeli jsme celá rodina poprvé k moři (do Itálie). A netradičně – karavanem. Zážitek na celý život.

Které úkoly pro vás byly nejnáročnější a které naopak nejsnazší?

Jsme hravá rodina a do Velehradského pasu jsme se zapojili už v jeho prvém ročníku. Nejsnazší je přijít a užívat si her a soutěží, co pro vás pracně připravili jiní. Nejnáročnější je pro děcka „odchodit“ jednotlivá stanoviště se soutěžemi, protože některá jsou až v Archeoskanzenu v Modré, časově se nabalují a zpravidla slunce nemilosrdně pálí. Tak jako loni.

Jste soutěživá rodina?

Z toho, co jsme již zodpověděli, vidíte, že určitě ano.