Minulé ročníky - jak plyne čas na Velehradě

Rok 2008

Duchovní centrum, malebné Slovácko, Cyrilometodějská pouť a Dny lidí dobré vůle. I takto by se dal heslovitě popsat Velehrad. Obec, vzdálená pár kilometrů od Uherského Hradiště, je každoročně dějištěm oslav Dnů lidí dobré vůle, konané při příležitosti státního svátku Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Stejně jako v případě ročníku 2007, i nad tímto převzali záštitu první dáma Livia Klausová, olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, eurokomisař Ján Figel a hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš.

I devátý ročník nabídl svým návštěvníkům bohatý kulturní program. Hned první den, ve čtvrtek 3. července, se na Velehradě sešli vězeňští kaplani, aby si na společné konferenci připomněli vznik Vězeňské duchovní služby a vyměnili si své zkušenosti s odsouzenými. K této příležitosti uspořádali výstavu fotografií Jindřicha Štreita, které zachycují atmosféru během bohoslužby v kapli Vazební věznice Olomouc.

Další den patřil ekologickému odpoledni, výstavám fotografií či fotbalu. Ekologické organizace připravily návštěvníkům program, který jim přiblížil funkci ekologie v každodenním životě. Milovníci fotografií si nenechali ujít snímky zachycující život papeže Benedikta XVI. či výstavu známého fotografa Jindřicha Štreita. Soutěž ve fotbalových dovednostech pořádala již počtvrté sportovní organizace Orel a jejím cílem bylo podpořit i mladé talenty ze sociálně znevýhodněných rodin.

Tento ročník měl i jednu premiéru, a to setkání čtenářek časopisu IN!. Dvouhodinový program nabídl dívkám všech věkových kategorií módní přehlídku, autogramiádu Petra Bendeho, Ewy Farné a redaktorek časopisu IN!, besedy se známými osobnostmi. O své zážitky z afghánské mise se podělil vojenský kaplan Mirek Jordánek a rotmistr Miloš Prášil. Celý program doprovázely hudební videoklipy s křesťanskými písněmi.

Ani tentokrát nechybělo na programu mezinárodní Setkání vozíčkářů. Každoročně Maltézská pomoc připravuje dobrovolné asistenční služby. Vozíčkáři se měli možnost setkat se zpěvákem Petrem Bendem či Miss Europe 2005 Monikou Žídkovou. Setkání bylo zahájeno poutní mší svatou.

Organizátoři nezapomněli ani na ty nejmenší. Připravili pro ně zábavné odpoledne Velehrad dětem. Děti se nejen pobavily u her a písniček, ale měly i možnost dozvědět se něco z historie, naučit se novou písničku nebo se podepsat cyrilicí. Každý rok je dětské odpoledne tematicky ucelené. Letos bylo ve znamení pravého rozhlasového vysílání – Rádio dobré vůle.

Večerním Koncertem lidí dobré vůle slavnost vrcholila. Pozvání přijali například zpěváci Petr Bende a Ewa Farna, dětský sbor Kantiléna, komorní orchestr Czech Virtuosi Brno, hudební soubor Hradišťan nebo slovenská zpěvačka Katarína Knechtová ze skupiny PEHA. Koncertem provázeli moderátorka Lucie Výborná a převor břevnovského kláštera P. Prokop Siostrzonek. Celou akci vysílaly v přímém přenosu Česká televize a Český rozhlas 1 – Radiožurnál. Výtěžek putoval rovným dílem ke třem neziskovým organizacím, které během koncertu představily své projekty. Mezi ty patří Klub Skleník (léčba a prevence drogové závislosti), Dům na půl cesty (snadnější zapojení dětí z dětských domovů do běžného života) a Výzva z Ostravy (podpora rodin s těžce postiženými dětmi).

V sobotu 5. července se na nádvoří před bazilikou konala slavnostní poutní mše svatá, kterou vedl kardinál Giovanni Coppa. Slavnostní mše šla opět v přímém přenosu na České televizi a v Českém rozhlasu Praha. Poslední den byl ve znamení Mše svaté v bazilice, jednalo se o přednášku docenta ThDr. Václava Ventury o cisterciácké spiritualitě, v raně barokní kapitulní síni.

Ročník 2008 byl opět ve znamení lidské vůle, lidské snahy a pomoci, která byla předávána těm, kteří ji skutečně potřebují. Lidé obětující čas a námahu pro to, aby se alespoň malá část světa zlepšila. A to je to heslo, kterým se řídí celý tento projekt.

Get Flash to see this player.

Fotogalerie

Archiv webu Velehrad2008.cz