velehrad 2005 velehrad 2005
graficky prvek

z tisku rok 2004...

graficky prvek

Pouť letos obohatí Dny lidí dobré vůle

Právo / 18. 6. 2004 / Martina Žáčková

Akce nazvaná Dny lidí dobré vůle obohatí letos doprovodné programy při tradiční národní pouti ve Velehradě na Uherskohradišťsku. „Chtěli jsme lidem nabídnout více aktivit. Oslovili jsme proto spolky a nadace s nabídkou prezentace jejich činnosti,“ řekla hlavní pořadatel akce Josef Kořenek. Národní pouť je největší akcí, která se v republice koná při příležitosti svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Každoročně se jí účastní až třicet tisíc věřících. Samotná pouť se uskuteční v pondělí 5. července, mši svatou bude v 10:30 hodin celebrovat kardinál Miloslav Vlk. Akcím ke Dnům lidí dobré vůle bude věnována neděle 4. července. Na několika místech, ve stanu před bazilikou, u rybníku u Velehradu a Modré či ve Stojanově gymnáziu, se při nich představí organizace a nadace nebo instituce věnující se ekologickým a vzdělávacím aktivitám. Víkendový program završí v neděli v 19 hodin Koncert lidí dobré vůle, který má již pětiletou tradici. „Letos na koncertě vystoupí například Miro Žbirka, Lenka Filipová, Petr Spálený či Peter Dvorský, který s sebou přiveze dětské sólisty. Samozřejmě dojde opět i k propojení hudebních žánrů, které od nás asi už každý očekává. Doprovodíme v některých skladbách Petera Dvorského a zřejmě i Lenku Filipovou,“ řekl primáš cimbálové muziky Hradišťan Jiří Pavlica, který se na programu koncertu každý rok podílí. Koncert bude v přímém přenosu vysílat Český rozhlas Radiožurnál, záznam později odvysílá televize. Součástí programů k Národní pouti bude i čtvrté Setkání vozíčkářů v neděli odpoledne. Postižení věřící nejen z České republiky se při něm každý rok potkávají také s některou známou a oblíbenou osobností. V minulých ročnících mezi ně zavítali například hokejista Jaromír Jágr a oštěpař Jan Železný. Letos za nimi přijde pěvec Peter Dvorský, automobilový závodník Roman Kresta a pravděpodobně i zpěvák Dan Landa. Setkání i některé další doprovodné akce bude moderovat bývalá Miss České republiky Monika Žídková, která s pořadateli pouti spolupracuje pravidelně. „Jsem příjemně překvapená, jak se program letos rozrostl. Setkání s vozíčkáři mě vždy velmi obohatí, už se na ně velmi těším,“ uvedla Monika Žídková.

Zpět

Velehradská pouť bude letos delší

Mf DNES / 18.6. 2004 / muk

Letošní pouť na Velehrad s tradičními Dny lidé dobré vůle bude o několik dnů delší. Program největší oslavy státního svátku v České republice začne už v pátek 2. července a vyvrcholí slavnostní mší o Národní pouti v pondělí 5. července. Podle pořadatelů jsou Dny lisí dobré vůle jedinečnou kulturní a společenskou událostí pro celou Českou republiku. „Domnívám se, že je to největší kulturně společenská oslava státního svátku u nás,“ tvrdí manažer celého projektu Josef Kořenek. Pořadatelé letos počítají s pětadvaceti až třiceti tisíci návštěvníky. „Akce upozorňuje na vývoj české státnosti v kontextu historie Evropy, kultury i státotvornosti. Akcí chceme přispět ke zlepšení atmosféry a mezilidských vztahů ve střední Evropě,“ přibližuje ideu akce Josef Kořenek. Letos se bude program Dnů lidí dobré vůle točit kolem takzvaných prorodinných aktivit. Budou se zde prezentovat neziskové organizace, církevní a další organizace, které mají v programu starost o rodinu. Na Velehradě se už podruhé setkají vozíčkáři z celého Česka. „Letos jsou zváni vozíčkáři i z ciziny. Přijedou z Rumunska, Slovenska nebo z Německa. Připravili jsme pro ně mši a setkání s osobnostmi, jako ke Roman Kresta, Daniel Landa a Peter Dvorský,“ informuje pracovník Maltézské pomoci Michal Umlauf. V neděli večer 4. července vyvrcholí Dny dobré vůle Koncertem lidí dobré vůle, který se koná už popáté. Akci bude vysílat Český rozhlas Radiožurnál a záznamy koncertu se dostanou k televizním divákům v Česku i celé střední Evropě. „Dramaturgie letošního koncertu navazuje na předcházející ročníky. Letos vystoupí kromě hostitelské cimbálové muziky Hradišťan také Peter Dvorský s dětskými sólisty z Čech, Moravy i Slovenska, Lenka Filipová, Miro Žbirka, Petr Spálený a další,“ zve hostitel koncertu Jiří Pavlica. V pondělí dopoledne pak pořadatelé zvou na Národní pouť. Slavnostní mší, která začne v 10:30 hodin, bude celebrovat kardinál a primas český Miloslav Vlk.

Zpět

V duchu rodinného života a lásky

Dobrý den s kurýrem / 7. 7. 2004 /Adéla Kotková


Lenka Filipová: Postupem času jsem si svého Pána Boha našla
Koncert lidí dobré vůle spojil v neděli dobrou vůli všech lidí na pódiu i pod ním, lidí v prvních řadách i daleko za šňůrou, lidí s vírou i bez víry. Mezi účinkujícími, pro něž dobrá lidská vůle má význam velkého formátu, nechyběla Lenka Filipová, populární křehká dáma s kytarou a písničkami protkanými láskou.
Na Velehrad jste byla pozvána už před čtyřmi lety, vyšlo to až letos… S jakými pocity jste sem jela?
Hlavně se zvědavostí. Když mě sem Jura Pavlica několikrát zval, já skutečně nikdy nemohla. A tak jsem si říkala, že letos už by to vypadalo vážně divně. Měla jsem ale volný termín, tak jsem samozřejmě řekla ano a těšila se sem.
Nacházíte ve svátku „cyrilometodějském“ nějaký pro sebe zvláštní význam?
Vnímám jej v souvislosti s tím, že se po revoluci po celé zemi uvolnila situace. Náboženství jsem začali vnímat úplně jinak. Tento svátek znám víceméně jen ze školy a je bezvadné, jak se o něj někdo s takovým gustem stará. S kolegou jsme prošli celé okolí, fascinoval nás skanzen, ty lidi, jako by to sem všechno zvalo k pobytí u příležitosti Cyrila a Metoděje. Připadá mi to jako výraz úcty k nim a líbí se mi, že se už dnes začínají brát svátky jinak. Že už se nejenže udělá bublina, ale opravdu se tomu někdo pečlivě, poctivě a pravidelně věnuje. Je to na tom cítit.
Nemáte prý ráda vynucené svátky… Jaké to jsou?
Nemám ráda Silvestr. Tam není zbytí, protože rok končí, a já tu atmosféru nemám ráda. Jen se pije a všichni kolem to cítí vesele, jen já smutním. Vánoce vnímám opačně. Jsem veselá, je navařeno, a když se povede a sejde se rodina, miluju je. Kdežto Silvestr bych nejraději překročila, nebo ještě hůř… chce se mi plakat, že už to všechno odešlo, že to byl fajn rok, s nímž je mi líto se loučit, nebo byl špatný a já obrečím všechno, co se nepovedlo. Mám vyloženě depku.
Narodila jste se na Valentýna… Ten patří k těm vynuceným, nebo oblíbeným svátkům?
Do jistého věku byly mé narozeniny oprávněné, teď už, z jistých společenských hledisek, budu radši slavit toho Valentýna. (smích) V podstatě má také jakýsi náboženský podkres. Tak se na něj teď ráda vymluvím.
Jaká byla oslava těch posledních narozenin (pozn. red. :padesátých)? Vnímala jste to jako něco významného, nebo jen jako běžný posun o další rok?
To už byl ten Valentýn! (smích)
Jistě vám všichni říkají, že na svůj věk nevypadáte… Má to asi na svědomí i ta pozitivní energie a pohoda, která z vás vyzařuje a která se tak hodí právě ke Koncertu lidí dobré vůle… Cítíte to tady také tak?
Určitě. Ale zcela otevřeně se přiznám, že mnohem lépe jsem se cítila odpoledne na zkoušce, kde bylo sice podstatně méně lidí, ale to večerní snímání do rádia a televize a VIP řady způsobily, že ta vřelost lidí jde až zezadu, a já ji strašně moc potřebuji kolem sebe.
Chválila jste Velehrad… Jste tu prvně?
Ano. Projíždíme jej často, ale procházela jsem jej poprvé.
Velehrad je označován za místo s velkým magickým vlivem…
Mně to tu dnes večer možná svázalo tím výkonem a profesionální odpovědností, ale odpoledne, to jsem nebyla svázaná. Byla jsem uvolněnější a Velehrad na mě také tak dýchal.
Zvolila jste i repertoár, který by byl šitý na míru velehradskému koncertu?
Myslím si, že ano. Ale kdybych mohla pokračovat dál, určitě bych zabrousila do lidových písniček.
Jaký je váš vztah k duchovnu? Jste věřící?
Nejsem křtěná. Ale postupem času jsem si svého Pána Boha našla, udělala si ho podle sebe. A tak určitě věřím a snažím se i tímto směrem vzdělávat, protože doba k tomu, pro nás citlivé lidi, směřuje. Je důležité v něco věřit. Někdo věří něčemu nepodstatnému nebo si udělá svůj vlastní svět. Já jsem ale o duchovnu přemýšlela a myslím si, že když už jsem tím nebyla vychovaná, neuškodí být v této sféře vzdělaná. Proto se vzdělávám, dočítám si Bibli a snažím se k tomu vést i dcerku. Vždycky ale s nějakou náplní. To znamená, že když jdeme do kostela, vnímám to i z pohledu, z jaké je doby, co v ní bylo, snažím se jej vsadit do historie a pochopit takové ty mosty a kruhy, které se historicky stále opakují. To mě na tom velmi přitahuje a myslím si, že náboženství je s historií velmi úzce spjato.
Prý hodně věříte na osud…
To je zase něco úplně jiného. Jsem ale skutečně fatalista. A možná je to i tím, že mám vzdělané přátelé, kteří astrologii a hvězdopravectví rozumí a dělají to dobře. A zatím se mi to všechno plní, takže proč tomu nevěřit?
Takže věříte, že když po něčem křečovitě jdete, nezadaří se… Řídíte se tím i v životě?
To určitě. Křečovité věci nevychází. Tak třeba jen z té nejlidštější stránky… Když nemáte partnera a někoho zuřivě hledáte, neseženete nikoho, protože tím zuřivým pohledem nic nezískáte. Přijde, až to nečekáte. A takhle je to se vším. Je ale nutné něco pro to dělat, nejen sedět s rukama v klíně. Průběžně pracovat, přemýšlet o tom, ale nebýt křečovitá… a pak se to splní. A vůbec… sny se plní. I přání, když si je zhmotníte. A to v jakémkoli věku.
Jací lidé podle vás patří mezi ty, o nichž lze prohlásit, že jsou lidmi dobré vůle?
Měl by to být člověk, který se nejenže tou dobrou vůlí řídí, ale hlavně to má srovnané sám v sobě a neubližuje. V tom myslím, že je podstata. Když člověk nemá v sobě žádnou zlobu, a když, tak ji ventiluje jinak, tak pak teprv tu dobrou vůli může dostat napovrch. A když to má tak sám v sobě srovnané, může být pomocnou rukou pro ostatní, což je pak už dobrá vůle v druhém stupni.

Zpět

Dny lidí dobré vůle

Mf DNES / 3. 7. 2004

Neděle 4. července

  • 12.30 – slavnostní otevření domu prorodinných aktivit, následují klauniády, doprovodný program, jízda na koních pro děti.
  • Stan před bazilikou – prezentace církevních hnutí a komunit, charitativních organizací a nadací.
  • Rybníky u Velehradu a Modré – prezentační programy ekologických hnutí, vzdělávacích a informačních středisek. Otevřen je i archeoskanzen v Modré.
  • Stojanovo gymnázium – od 15.00 prezentace vzdělávacích zařízení, od 16.00 otevření výstavy výtvarných prací List z rodinné kroniky.
  • Setkání vozíčkářů
  • 15.00 – Mše svatá v bazilice
  • 16.00 – setkání vozíčkářů v základní škole
  • 19.00 – Koncert lidí dobré vůle na prostranství před bazilikou, účinkují Jiří Pavlica s Hradišťanem, Peter Dvorský, Lenka Filipová, Miro Žbirka, Petr Spálený, Lewron Orchestra a další.

Pondělí 5. července – Národní pouť

  • 6.30, 7.30 a 8.30 – Slavnostní eucharistie v bazilice
  • 10.30 – Slavnostní poutní mše svatá, hlavní celebrant kardinál Miloslav Vlk
  • 15.00 – Byzantsko-slovanská liturgie Jana Zlatoústého na nádvoří

Klášter s pozoruhodnou historií

Za zakladatele velehradského cisterciáckého kláštera jsou dobovými prameny označováni bratr krále Přemysla Otakara I. a moravský markrabí Vladislav Jindřich a olomoucký biskup Robert. Klášter s románsko – raně gotickými základy byl poprvé vysvěcen v listopadu 1228 (hledat pod klášterem základy velkomoravského kostelíku je překonaná romantická vize). Jméno dostal klášter asi po nedaleké vesnici Veligrad (dnešní Staré Město). V době josefinských reforem – v září 1784 – byl klášter zrušen. V roce 1883 koupil klášter katolický podporovací spolek pro olomouckou arcidiecézi. Vzhledem k tomu, že čeká řádová provincie cisterciáků neměla zájem o restituci velehradského kláštera, byl klášter v roce 1890 dán k dispozici jezuitům. Původní délka kláštera byla sto metrů, při barokní přestavbě byl ale o čtrnáct metrů zkrácen. Současná výška kláštera je díky různým navážkám o dva metry vyšší než při jeho vysvěcení. Přímo pod venkovními lavičkami před bazilikou je původní gotický portál. V 16. století měl klášter monumentální renesanční osmibokou věž – právě v místech, kde je dnes kopule. V lednu 1421 přepadli klášter husité. Většině mnichů se podařilo utéct do nedalekého Hradiště, pět příslušníků řádu bylo ale upáleno. Opat Jan měl být údajně ukřižován přímo na dveřích kláštera. V prosinci 1681 se mezi mnichy objevil šílený Melechiáš Zápotočný z Ivančic, který založil požár hned na čtyřech místech najednou. Vyhořela i renesanční věž. V podzemí velehradského kláštera se nachází veřejnosti přístupné románské lapidárium. Jeho prohlídkou, při níž se narazí například na původní románský portál nebo kolekci vzácných náhrobních kamenů, si návštěvník vytvoří vlastní obraz o stavebním vývoji velehradského kláštera.


Parkovat u baziliky? Letos už to nepůjde

Tlačenice, všudypřítomné davy, dopravní chaos, to jsou problémy, kterých se obávají návštěvníci všech hromadných akcí, k nimž patří i velehradské Dny lidí dobré vůle. V případě Velehradu jsou to většinou zbytečné obavy. „Před bazilikou letos nezaparkujete,“ vzkázali řidičům osobních vozidel organizátoři. Nově se pro ně připravili prostor takzvané Cyrilky nedaleko baziliky směrem k sousední vesnici Modrá. Nic se nemění na pravidlech pro poutní autobusy, dál mohou přijíždět pouze ve směru od Starého Města. Z opačné strany tedy od Tupes, se do Velehradu dostanou řidiči osobních aut. Pro všechny ale platí zákaz zastavení na cestě ze Starého Města do Velehradu. Poutníkům vychází vstříc uherskohradišťská společnost ČSAD, kyvadlová doprava pojede ze stanoviště číslo šest na autobusovém nádraží v Uherském Hradišti, autobusy zastaví také ve Starém Městě u kina, u vlakového nádraží a nadjezdu. Pravidelné linky na Velehrad budou posíleny už v sobotu, kyvadlová doprava začne na Velehrad jezdit v neděli od šestnácti do devatenácti hodin, zpátky pak přibližně hodinu po skončení koncertu. V pondělí, v den Národní pouti, pojedou autobusy obousměrně od šesti ráno do šesté odpoledne. Pořadatelé zajistili i první pomoc. Stanoviště zdravotní služby je tradičně v budově obecního úřadu a ve velehradské mateřské škole. U baziliky budou mít stráž zdravotníci z Maltézské pomoci. Ve střehu je i policie, která posílí své hlídky. Potvrdila to její uherskohradišťská mluvčí Jitka Zámečníková.

Zpět

Putovali na Velehrad

Blesk 7.7.2004 (strana 6 – Čechy/Morava)

Velehrad (sč) – Poprvé v historii celebrovali mši u příležitosti svátku svatých Cyrila a Metoděje dva čeští kardinálové. Miloslav Vlk a Tomáš Špidlík (84). Profesor Špidlík žije již přes půl století v Římě. „Přijel jsem rád. Působil jsem tu čtyři roky za války. Rok jsem učil na gymnáziu. Velehradské tradici jsem zůstal věrný i v cizině,“ uvedl vzácný host. Na národní pouť ve Velehradě na Uherskohradišťsku zavítalo 30 tisíc lidí. V předvečer pouti se konala největší benefiční akce v zemi – Koncert lidí dobré vůle a setkání vozíčkářů. Diváci nadšeně přivítali mj. Daniela Landu, Petera Dvorského a Miro Žbirku.

Zpět

Zlínský kraj neděle – Velehrad

Nedělní Svět 4.7.2004 (strana 6 – sváteční výlet)

Půl hodiny po poledni začíná dnes na Velehradě na prostranství před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje dvoudenní akce Dny lidí dobré vůle. Jejími pilíři jsou Koncert lidí dobré vůle od 18 hodin a národní pouť.

Zpět

Na Velehrad s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem

TV REVUE 30.6.2004

Jiří Pavlica se souborem Hradišťan se objeví na letošních oslavách slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velehradě. Známé osobnosti tu představí řadu neziskových organizací – Monika Žídková setkání vozíčkářů, Roman Kresta s Danielem Landou nadaci Malina, věnující se bezpečnosti silničního provozu, Eva Holubová Zvuk ticha, Tomáš Hanák nadaci Pomozte dětem. Na večerním koncertě vystoupí mimo jiné Peter Dvorský, Lenka Filipová, Miro Žbirka, Petr Spálený a Jiří Pavlica, kterému jsme položili několik otázek.
Máte malé děti; berete je na Velehrad s sebou? A vůbec, chodí na vaše vystoupení?
Velehrad, to není jenom koncert 4. července večer, ale řada dalších doprovodných akcí, a hlavně pak pouť následující den. Máme tak malé děti, že na naše koncerty ještě nechodí, Anička byla vloni alespoň na odpolední zkoušce a Mareček se tehdy právě narodil, ale na Velehrad si určitě zajedeme jako celá rodina.
Co budetě dělat o prázdninách?
Prázdniny budou letos především pracovní. Musím dotáhnout “Den houslí” pro letní festival v Náměšti nad Oslavou , kde budeme spoluúčinkovat s Pavlem Šporclem, budu připravovat program na “Moravský podzim “ v Brně, kde budeme účinkovat spolu s “Českými komorními sólisty”, a konečně koncert v rámci cyklu Státní filharmonie Brno, který je naplánován na listopad.
Chystáte něco nového pro své posluchače?
Novinka má asi už definitivní název “Smíření” a je to oratorium na biblické texty pro sólový soprán, alt, tenor a bas, smíšený sbor a symfonický orchestr. Žiji tím už hodně dlouho a chci se samozřejmě dopracovat té nejlepší podoby.

Zpět

Věrozvěsti na Velehradě

TÝDEN 28.6.2004 (strana 107 - oslavy)

Tradiční setkání nejen křesťanských věřících zpestří prodloužený víkend 2. – 5. července v moravském Velehradě jako připomínka příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Doprovázet je bude účast politiků, ale také několik kulturních akcí. Vyvrcholení akce, která byla nazvána Dny lidí dobré vůle a je otevřena všem bez rozdílu vyznání, je připraveno na pondělí 5. července, kdy se uskuteční Národní pouť. Většina kulturních programů však proběhne již dříve. Od 1. července se bude konat mezinárodni festival Ve znamení ryby, na němž budou promítány filmy z nezávislých produkcí s duchovní tématikou. Čtvrtého července se na různých místech odehraje několik koncertů: na dvou menších scénách již odpoledne zazní recitály gregoriánského chorálu a skladby Žofie Kabelkové či sester Steinových (altán zahrady na Stojanově), v 19 hodin začne Koncert lidí dobré vůle, na němž vystoupí mimo jiné Jiří Pavlica se skupinou Hradišťan, Peter Dvorský, Miroslav Žbirka, Petr Spálený nebo Lewron Orchestra. Po skončení koncertu se na nádvoří nově otevřeného velehradského gymnázia bude promítat vítězný film festivalu Ve znamení ryby. V průběhu dne se představí také mnohé české nadace a charitativní organizace (Zvuk ticha, AVE, Most naděje) a v areálu u velehradských rybníků budou prezentovány státní I nevládní ekologické iniciativy.

Zpět

Dobrá vůle
Na Velehradě už zase slavili příchod Cyrila a Metoděje

STORY 26.7.2004 (strana 41 – story party)

Letos přišlo na dvacet tisíc lidí a atmosféra byla milá, klidná, usměvavá, přátelská, domácká, to vše v lehkém vínovém oparu. Ostatně – jaká jiná by také na Moravě mohla být

Zpět

Velehrad
Putování za dobrou vůlí

Týdeník TELEVIZE 5.7.2004

Duchovní svátky. Většina z nás si představí spíš Vánoce. Symboly, které člověku naskočí jsou totiž výrazné – rozsvícený stromek, vůně vanilky a jehličí, rodinná sešlost. Státní cyrilometodějský svátek je tak trochu smolař. Vnímáme jej spíš jen jako dny, kdy se nejde do práce. Ostatně to co symbolizuje, se týká hlavně roviny náboženské a jazykové. Cyril a Metoděj k nám stručně řečeno přinesli křesťanskou víru. Výklad jejich mise nabyl časem různých podob. Český filozof Emanuel Rádl, žák T.G. Masaryka, který svými nonkonformními názory rozčiloval prvorepublikové intelektuály, kupříkladu ve své knize Válka Čechů s Němci píše: “Nová víra vtloukána do hlav nevěřících barbarsky. Kristův kříž byl ukládán národům ve válce přemoženým a běda těm, kdo neuvěřili, že láska k bližnímu a pokora je zásadou rytířských věrozvěstů! Krev tekla potoky; rozsáhlé kraje byly zpustošeny, věrozvěstové vybili ve jménu Kristově všechno: muže, ženy, děti, zajatce… Co tedy máme říci o těchto ukrutnostech? Jest mnoho lidí vůle někdy dobré, někdy pochybné.“ Ať už se filozofové a historici jakkoli hrdlí, faktem zůstává, že státní svátek letos oslavíme mj. znovu na moravském Velehradě, významném poutním místě. Koncert lidí dobré vůle, který jej zakončí, nabídne v záznamu i Česká televize. Uvidíme zpěváky Lenku Filipovou, Jiřího Pavlicu a Hradišťan, Petra Spáleného, Miro Žbirku, Petra Dvorského a mnoho dalších. (ska)

Lenka Filipová, zpěvačka ( vystoupí na koncertě)

„Na tenhle koncert jsem byla zvána už před čtyřmi lety. Ale pořád mi to časově i z jiných důvodů nevycházelo. Letos tu budu zpívat poprvé a moc se těším. Je to krásné, magické místo. Také písničky jsem vybírala podle toho – aby seděly duchovní náladě celé akce. Zahraju něco z nového repertoáru, něco z klasiky. Sama v soukromí udržuji hlavně svátky duchovně zaměřené – Velikonoce, Vánoce. Nesnáším ty vynucené. A občas pro sebe objevím i některé jiné – jako třeba právě Velehrad a svátek cyrilometodějský…“

Trocha historie Kořeny

současného Velehradu sahají k začátku 13.století, kdy tu vznikl první cisterciácký klášter na Moravě. Založil jej moravský markrabě Vladislav Jindřich v románském stylu s vlivem rané gotiky. V roce 1421 byl klášter moravskými husity vypálen, obnoven v letech 1587 – 1592, v období 1625 – 35 prošel raně barokní přestavbou a teprve na přelomu 17. a 18. století se mu dostalo současné podoby.

Svatí Cyril a Metoděj

Žili v 9. století. Na žádost velkomoravského knížete Rastislava byli posláni byzantským císařem do Čech, aby tu vyložili pravou křesťanskou víru v jejich vlastní řeči. Bratři pocházející ze Soluně ovládali jihoslovanský dialekt, jímž se v okolí Soluně mluvilo a jehož pomocí bylo možno se dorozumět v celé slovansky mluvící oblasti. Jednotlivé slovanské jazyky nebyly tehdy ještě výrazně rozlišeny. Bratři vytvořili abecedu pro překlad bible do staroslověnštiny. Po třech letech se vydali do Říma, kde Cyril ve věku dvaačtyřiceti let zemřel. Rastislavův následník kníže Svatopluk Metoděje nepodporoval. Po učitelově smrti byli jeho žáci vyhnáni a papež Štěpán VI. zakázal používat slovanský jazyk při bohoslužbě. To přetrvalo až do minulého století.

Zpět


velehrad 2005