velehrad 2005 velehrad 2005
graficky prvek

Tiskové zprávy...

graficky prvek

Velehradská výzva

Na Velehradě se uskutečnilo zásadní setkání představitelů církve a zástupců politického, ekonomického a neziskového sektoru z celé Evropy, jež bylo završeno vydáním tzv. „Velehradské výzvy“.

 Velehrad - V rámci šestého ročníku Dnů lidí dobré vůle, konajících se tradičně na Velehradě, proběhla ve dnech 3. a 4. července 2005 mezinárodní konference Společenská odpovědnost podniků v současné Evropě. Celou akci inicioval a osobní záštitu nad ní převzal olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který ji také, v neděli, 3. 7.2005, slavnostně zahájil.

Na dané téma promluvili pan kardinál Miloslav Vlk, olomoucký arcibiskup Jan Graubner a Ján Čarnogurský. Všichni je pojali z historického hlediska.

Teoretické přístupy k dané problematice přijeli přednést přední světoví odborníci - profesor Michael Novak z USA a profesor Heinrich Pompey z Německa.

Konference se zúčastnily a své příspěvky přednesly také další zahraniční osobnosti, např. americký velvyslanec, William J. Cabaniss Jr., Marcus Hermann, generální ředitel BAWAG Bank CZ, Roland Mahler, generální ředitel T-Mobile Czech Republic a řada českých představitelů společenského a politického života, mezi jinými Miroslav Kalousek, Mirek Topolánek nebo Libor Lukáš, hejtman Zlínského kraje.

Praktické zkušenosti v oblasti společenské angažovanosti podniků přednesli i další významní reprezentanti podnikatelské sféry a neziskových organizací. Účastníci konference přivítali, že se tato, skutečně zásadní konference, uskutečnila právě při příležitosti státního svátku Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a na tak významném místě, jakým je Velehrad a že se zde mohli setkat nejvýznamnější představitelé veřejného života a podnikatelské oblasti. Výstupy z konference jsou bezesporu podstatným příspěvkem pro vytváření podmínek pro rozvoj občanské společnosti v ČR a postavení církví v této oblasti, v naší zemi.

V závěru konference zástupci ekonomických subjektů přijali tzv. „Velehradskou výzvu“, jejímž prostřednictvím chtějí oslovit další podnikatele v naší společnosti.

 

My, zástupci podnikatelů, kteří jsme se ve dnech 3. a 4. července sešli u příležitosti konference „Společenská odpovědnost podniků v současné Evropě“ na Velehradě, na místě kořenů naší kultury

připomínajíce si historickou významnost společenské angažovanosti a vytváření solidárního prostředí našimi předchůdci již od dob dávné minulosti,

vycházejíce z premisy, že prvotním posláním nás podnikatelů a našich podniků je vytvářet hodnoty, které uspokojují lidské potřeby,

vědomi si nutnosti doplňovat tuto naši činnost snahou o vytvoření dlouhodobých a vyvážených vztahů všech zúčastněných,

uvědomujíce si naši společenskou odpovědnost při podporování budování sociálně, vzdělanostně a kulturně vyspělé společnosti,

rádi bychom plně v souladu s výše uvedeným přispívali ke společenské a finanční podpoře aktivit, které posilují základy zdravého společenského uspořádání. Jsme přesvědčeni, že existuje velmi široký výběr těchto aktivit – od praktické solidarity s různě znevýhodněnými lidmi přes vzdělávací programy až po podporu kultury a umění,

apelujeme na další podnikatele a podniky, aby se přidali k naší výzvě a přihlásili se také ke svému podílu zodpovědnosti,

a také vyzýváme politickou reprezentaci, aby činila kroky, které napomohou v České republice vytvořit takové podmínky, které budou ve prospěch co nejširšímu využití možností podniků v sociální oblasti.

žádáme média o aktivní a pozitivní přístup k této problematice.

Velehrad, 4. července 2005

Kontakt pro další signatáře: info@velehrad2005.cz

Zpět

Dne 4. července 2005 se v rámci Dnů lidí dobré vůle uskutečnilo setkání členů České biskupské konference a zástupců hejtmanů českých a moravských krajů. Představitelé jednotlivých krajů předali předsedovi České biskupské konference, Mons. Janu Graubnerovi, Deklaraci hejtmanů u příležitosti státního svátku České republiky.

Deklarace hejtmanů

přijatá v souvislosti s konáním

Dnů lidí dobré vůle

Dne 4. července 2005 na Velehradě

My – hejtmani níže uvedených krajů České republiky,
jsme uvítali možnost oslavit státní svátek České republiky,
Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje,
v místě tak významném pro naši zem -
- přímo v srdci cyrilometodějské tradice na Velehradě.

Velmi si vážíme širokého spektra občanských aktivit,
realizovaných prostřednictvím charitativních a neziskových
organizací a nadací, jež se podílely na přípravě Dnů lidí dobré vůle.
Jsme si vědomi, jak jsou tyto občanské iniciativy potřebné pro
plnohodnotný život v demokratické společnosti.
Právě díky nim se v lidském společenství daří rozvíjet a podporovat
princip solidarity, vzájemného porozumění, tolerance a spolupráce.

Stanislav Juránek, hejtman Jihomoravského kraje
Ivan Kosatík, hejtman Olomouckého kraje
Libor Lukáš, hejtman Zlínského kraje
Petr Skokan, hejtman Libereckého kraje
Evžen Tošenovský, hejtman Moravskoslezského kraje

Zpět

Večer lidí dobré vůle

Včerejším večerním koncertem, který v přímém přenosu vysílala Česká televize a přenášel Český rozhlas 1 - Radiožurnál, se završil Večer lidí dobré vůle. A potvrdil, že diváci i posluchači, jak ti přímo na Velehradě, kterých se sešlo na třicet tisíc, tak ti u televizních a rozhlasových přijímačů, dobrou vůli opravdu měli. Odeslali totiž 32.950 DMS, které pro Hospic na Svatém Kopečku znamenají 890.368,50 Kč. A spolu s 250.000,- Kč, které daroval nadační fond Most naděje tak hospic získal 1,148.368,50 Kč.

Novinkou letošního Večera lidí dobré vůle bylo představení jedinečného projektu v naší zemi, projektu Hrdinové všedního dne, kterého se laskavě ujal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Tímto projektem chtějí organizátoři inspirovat lidi k napsání osobních příběhů, v nichž se s ostatními podělí o radost, kterou v nich vzbudila nezištná a třeba i nečekaná pomoc bližnímu. Příběhy mohou lidé posílat do 28. září 2005 na níže uvedenou adresu. Na základě zaslaných příběhů bude připraven Adventní večer, na kterém se jejich protagonisté setkají a obdrží ocenění. Ze zaslaných příběhů vznikne také kniha, která bude na jedné straně určitě povzbuzením a na straně druhé možná i inspirací, pro další autory nových příběhů.

Kontaktní adresa pro zaslání těchto příběhů:

Hrdinové všedního dne
AO
Wurmova 9
771 01lomouc

Bližší informace:
PETARDA PRODUCTION a. s.
Jana Kožená
777 060 374
kozena.jana@tiscali.cz

Zpět


Všichni lidé dobré vůle opět poputují na Velehrad

Velehrad - Ve dnech 2. až 5. července 2005 se u příležitosti oslav státního svátku České republiky - Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje - Velehrad opět otevře všem lidem dobré vůle.
Projekt Dny lidí dobré vůle, jehož generálními partnery jsou Czech Coal a.s. a BAWAG Bank CZ a.s., se uskuteční již tradičně pod záštitou olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera:
„Velmi si cením toho, že mohu už po šesté zaštítit toto jedinečné setkání, které se na Velehradě uskuteční. I letos se těším na setkávání se nejen s mladými lidmi, rodinami s dětmi, ale se všemi lidmi dobré vůle, kteří na Velehrad zavítají. Doufám, že si všichni odnesou nejen hluboký duchovní prožitek, ale také si uvědomí kořeny naší státnosti a kultury.“
Dalšími spolupořadateli jsou Zlínský kraj – pod patronátem hejtmana Libora Lukáše, Ministerstvo kultury ČR, obec Velehrad a nadační fond Most naděje. Pro návštěvníky je jako každoročně připraven pestrý program, během něhož se lidé seznámí s činností neziskových organizací, získají nové informace z oblasti ekologie, mohou najít inspiraci v prorodinných aktivitách, či se zúčastnit řady výstav. Na Velehradě se také již počtvrté setkají vozíčkáři z celé střední Evropy.
Odpoledne 4. července se na Velehradě odehraje finálový souboj ve fotbalových dovednostech jednotlivců, který organizuje tělovýchovná organizace OREL a finále se zúčastní někteří z fotbalových reprezentantů. Dny lidí dobré vůle vyvrcholí téhož dne Večerem lidí dobré vůle, který začne ve 20:30 hod a který bude v přímém přenosu vysílat Česká televize a Český rozhlas 1 - Radiožurnál. Na koncertě zazpívá a zahraje řada umělců, např. Jiří Pavlica s Hradišťanem, Hana Hegerová, Věra Martinová, slovenská skupina No Name, či Vašo Patejdl.
Letos přichází organizátoři Velehradu, oproti předešlým ročníkům, s novinkou. Tou je největší benefiční dražba, jejíž výtěžek bude věnován třem charitativním organizacím a která bude uzavřena právě 4. července na Velehradě, slavnostním předáním šeků.

PETARDA PRODUCTION, a. s.

Bližší informace: Jana Kožená 777 060 374 kozena.jana@tiscali.cz

Zpět

Přepisování Bible jako poselství budoucím generacím

Velehrad – Během letošních Dnů lidí dobré vůle bude moci každý návštěvník Velehradu zanechat vlastnoručně psané poselství budoucím generacím. A to prostřednictvím Bible.

Současná Evropa má své kulturní kořeny právě v Bibli, totiž v textu, který po staletí utvářel vzdělanost, umění i běžný život a který i nadále nezůstává pouhopouhým historickým dokumentem. Aktuálnost biblických příběhů nám však může zprostředkovat jedině jejich znalost. A protože člověk poznává nejlépe, když se sám účastní vzdělávacího procesu, není ruční opisování biblického textu pouhým cvičením v krasopisu, ale především způsobem, jakým se může každý z nás zapojit do vnímání biblického textu.

Kdo musí pozorně číst, vzít od ruky pero a soustředit se na psaní, nechává přitom do sebe pronikat text, kterým se právě zabývá. Ručním přepisováním Bible se chceme také my podílet na šíření hluboce zakotvené křesťanské tradice. Poselství Bible by se mělo předávat stále dál, aby se i budoucí generace mohly seznámit s tímto ojedinělým textem a pochopit jeho nesmrtelné poselství.

Přepisování Bible bude zahájeno 4. července 2005 se 13:00 hod na Velehradě a vznikne tak unikátní Velehradský rukopis. Ilustrace doplní děti, které budou na jednotlivé biblické příběhy malovat obrázky.

České katolické biblické dílo se zabývá různými způsoby, kterými lze přiblížit a zpřístupnit biblický text lidem. Pořádáme různé druhy kurzů, podporujeme bádání v biblické oblasti, podílíme se na projektech podobného druhu v ekumenické spolupráci s jinými institucemi. Podrobnosti na www.bible-cz.org .

Bližší informace: Jana Kožená 777 060 374 kozena.jana@tiscali.cz

Zpět

V červnu bylo zahájeno základní kolo chlapecké soutěže ve fotbalových dovednostech

Velehrad – V červnu bylo zahájeno základní kolo chlapecké soutěže ve fotbalových dovednostech. Soutěž pořádá tělovýchovná organizace Orel, ve spolupráci s církevními školami, Domy dětí a mládeže, či menšími sportovními kluby. Generálním partnerem soutěže je T‑Mobile Czech Republic a.s.

„Zájemci o účast v prvním kole se musí nejdříve zaregistrovat buď na internetových stránkách http://orel.cz/velehrad/, nebo na stránkách www.velehrad2005.cz Stačí vyplnit přihlášku a poté se už jen dostavit v daném termínu na stanovené místo,“ upřesnil pravidla zápisu Ladislav Šustr, starosta tělovýchovné organizace Orel.

Chlapci se utkají ve dvou věkových kategoriích. Do první skupiny spadají chlapci ve věku 6 až 10 let, do druhé pak chlapci ve věku 11 až 14 let. Všichni účastníci budou muset absolvovat 7 disciplín, jejichž pravidla jsou také k dispozici na uvedených internetových adresách. Vítězové těchto kol postoupí do finále, které se uskuteční dne 4. července 2005 na Velehradě, v rámci Dnů lidí dobré vůle.

„Soutěž ve fotbalových dovednostech chce zapojit také sociálně znevýhodněné chlapce např. z dětských domovů, SOS vesniček či rómských komunit. Vzhledem ke skutečnosti, že řada našich spolupracovníků pracuje právě s těmito chlapci – ať již v institucionální podobě Charity, salesiánů nebo jako dobrovolníci – připravili jsme pro ně speciální soutěžní kola. Během této soutěže mohou být totiž objeveny takové fotbalové talenty, které by jinak zůstaly před fotbalovým světem navždy utajeny,“ přiblížil stěžejní myšlenku soutěže olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který tuto soutěž zaštítil,

Potřebné informace, jak o průběhu základního kola, tak i o průběhu celé soutěže, budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách www.velehrad2005.cz a http://orel.cz/velehrad/.

Bližší informace: PETARDA PRODUCTION a. s.
Jana Kožená 777 060 374 kozena.jana@tiscali.cz

Zpět

Ekologie jako součást každodenního života

Velehrad – Také letos organizátoři Dnů lidí dobré vůle zařadili do programu Ekologické odpoledne. „Co nejvíce občanů by se mělo zajímat o stav životního prostředí a podílet se na rozhodování o projektech, které jej významně ovlivňují. Proto vítám tuto příležitost k setkání a diskusi,“ řekl Libor Ambrozek, hlavní protagonista ekologického přednáškového panelu a následné diskuse.
Během odpoledne přiblíží návštěvníkům svou činnost několik ekologických organizací, prostřednictvím fotodokumentace se také představí národní parky a chráněné krajinné oblasti, např. České Švýcarsko. „Českému Švýcarsku je věnována výstava velkoformátových fotografií, která bude 4. července zahájena v netradičním stylu,“ prozradil Petr Šiška z Petarda Production a.s., která je organizátorem Ekologického odpoledne.
Návštěvníci si budou moci prohlédnou také panely, znázorňující správné třídění odpadu a vítězné výrobky, vzešlé z dětské výtvarné soutěže, nazvané Pro radost, ne pro starost.

Bližší informace: Jana Kožená 777 060 374 kozena.jana@tiscali.cz

Zpět

Na Velehradě se opět setkají lidé žijící s postižením z celé střední Evropy

Velehrad - Maltézská pomoc, o.p.s., ve spolupráci s Českým velkopřevorstvím Suverénního řádu Maltézských rytířů a pod záštitou olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera pořádá již tradiční mezinárodní Setkání vozíčkářů na Velehradě. Akce se uskuteční v pondělí 4. července 2005, v předvečer státního svátku Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, v rámci Dní lidí dobré vůle. Pro účastníky setkání zajistili pořadatelé pestrý program, jenž vyvrcholí Večerem lidí dobré vůle, kterého se vozíčkáři zúčastní coby diváci. Odpoledne navštíví vozíčkáře např. hudebník Jiří Pavlica a další známé osobnosti.

„Setkání vozíčkářů a ostatních handicapovaných lidí se stalo nedílnou součástí Dnů lidí dobré vůle a těší se velké oblibě nejen mezi českými, ale i dalšími evropskými vozíčkáři.“ prozradil Jiří Lobkowicz, prezident Maltézské pomoci, a dodal: „Všichni hosté mají během Dnů lidí dobré vůle zdarma zajištěnu nepřetržitou asistenční službu, kterou poskytují dobrovolníci z Maltézské pomoci.“

Po skončení koncertu na účastníky čeká příjemné posezení na nádvoří před ZŠ. Veškerou asistenční a zdravotní službu během večera zajišťuje Maltézská pomoc. V případě zájmu si můžeme zajistit ubytování a také asistenční službu i na následující den – tj. úterý 5. července 2005, kdy se uskuteční tradiční Národní pouť na Velehrad. Pokud se chcete zúčastnit setkání, kontaktujte prosím pana Michala Umlaufa, organizátora Setkání vozíčkářů, nejpozději do 15. června 2005 na níže uvedené adrese.

Bližší informace:
Michal Umlauf 736 620 804
michal.umlauf@maltezskapomoc.cz

Zpět


velehrad 2005