velehrad 2005 velehrad 2005
graficky prvek

Osobnosti a Velehrad ...

graficky prvek

Osobnosti a Velehrad

Jan Graubner arcibiskup olomouckýVelehrad je magnetem poutníků už velmi dlouho. Zvláštní roli hrál Velehrad v 19. století, kdy se slavilo tisícileté výročí příchodu svatých bratří Cyrila a Metoděje na Moravu, smrt sv. Cyrila, založení Moravského biskupství a smrt sv. Metoděje. Oslavy byly projevem a součástí náboženského i národního obrození nejen pro nás, ale i další Slovany. Stejně tak přitahoval Velehrad davy poutníků za komunismu, aby tu načerpali duchovní sílu, ale taky odvážně projevili svůj odpor k vládě totality. Zvlášť významná byla pouť v roce 1985.

Letos si připomínáme významné výročí založení kláštera Cisterciáků, kteří sem přišli před 800 lety, aby vybudovali klášter jako středisko duchovní i kulturní, ale i vzdělávací pro celé široké okolí. K vzdělání musíme počítat vedle literatury i nové metody stavebnictví a různých řemesel, ale i zemědělství. V posledních letech Velehrad přitahuje nejen zbožné poutníky, kteří se sem přicházejí modlit, ale i zástupy dalších lidí, z nichž se mnozí nemodlí, ale přesto se cítí přitahováni atmosférou místa a nabídkou nejrůznějších projevů ušlechtilé kultury vyrostlé z křesťanských kořenů, kdysi úspěšně sázených soluňskými bratry do srdcí našich předků.

Mám z toho radost a vidím v tom dobré znamení. Současné události v Evropě ukazují, že společnost nejde budovat bez lidí ani bez Boha. Naopak mi Velehrad každým rokem ukazuje, že lidé otvírající srdce pro druhé vytvářejí společenství lásky a radosti, v němž zakoušíme blízkost Boha, a pak s novou chutí i silou šíříme kulturu života a civilizaci lásky i ve svém prostředí.

Jan Graubner
arcibiskup olomoucký

 



Jiří Paroubek Předseda vlády ČRMají Dny lidí dobré vůle v dnešní uspěchané době stále smysl?

Dnešní doba je opravdu hodně uspěchaná a pozastavení k uklidnění srdce a duše jsou vzácná. Ovšem neskrývejme si, co za tou současnou uspěchaností často vězí. Pokud je to intenzívní získávání vědomostí a tvrdá práce, pak s mnohým se lze smířit. Ale není to mnohdy pouze honba za penězi, zábavou a senzacemi? I to je ovšem lidské a má to své důvody. Neproteče však přitom těm spěchajícím život mezi prsty, nedoběhnou k jeho konci, aniž by vůbec pochopili jeho smysl? Jaký je vlastně smysl našeho života, v čem spočívá to, co nám přináší skutečné životní zadostiučinění, opravdové lidské štěstí? Všichni bychom se nad tím měli zamýšlet, každý sám a všichni dohromady. Vždyť naše životy spolu tak těsně souvisejí, vzájemně se proplétají. A kolik je kolem nás utrpení, ale i zla a nenávisti, jimž je nutno čelit odhodlanými činy, avšak skutečně nad nimi lze vítězit jen lidskostí, láskou člověka k člověku, soucitem a solidaritou. To vše překonává lhostejnost a osamělost. Proto každé úsilí o setkávání lidí dobré vůle, úsilí o komunikaci a posilování organizací, jež pomáhají jiným, má veliký význam. Vaše Dny lidí dobré vůle v tomto smyslu dokonce vytvářejí významnou a celonárodní tradici, což zasluhuje uznání a dík, ale také podporu, kterou bych Vám i jako předseda vlády České republiky rád přislíbil. Kéž se letošním Dnům lidí dobré vůle daří, kéž to v budoucnu jsou týdny, měsíce i roky, které povedou k vítězství dobré vůle v celé naší vlasti.

A v čem jsou nebo spíše mohou být Dny lidí dobré vůle přínosem pro Vás osobně?

Jako předseda vlády jsem každodenně uprostřed obrovského shonu a ruchu, jednám s množstvím lidí a organizacemi, navštěvuji různá města, země, účastním se mnoha shromáždění, a přitom se veškeré toto dění snažím chápat, zachytit jeho smysl, vnímat atmosféru. Věřte mi, že je to velký nápor na psychiku, a když se přitom musíte potýkat se zlobnými útoky, které na české politické scéně už jaksi zdomácněly, je to někdy skličující. Ta zloba zraňuje a rány pronikají i do soukromí mé rodiny, usazují se hluboko na duši. Někdy je strašně těžké a hořké to všechno spolknout. Proto každý úspěch lidí v této zemi, každý pokrok, kterého dosahujeme, je pro mne vzpruhou, každé hnutí lidskosti a dobré vůle světlem.

Budiž Vám proto i můj hluboký osobní dík. Dopřeje-li mi ta neúprosná časová bilance alespoň malé „okénko“, přijedu mezi Vás, snad to někoho potěší, mně to rozhodně dá mnohem více. Děkuji Vám.

Jiří Paroubek
Předseda vlády ČR

Zpět

Libor Lukáš HejtmanOpět nastal den, kdy na Velehrad míří tisíce poutníků, aby oslavily svátek slovanských věrozvěstů – svatého Cyrila a Metoděje. Stejně jako většina patriotů Zlínského kraje jsem osobně velmi hrdý na to, že právě náš region se stává v těchto dnech tak silným magnetem pro zástupy návštěvníků z domova i z ciziny.

Mezi nimi samozřejmě převažují křesťané, pro něž je tato pouť svátečním setkáním velké rodiny věřících, spojeným s oslavou svatořečených bratrů, kteří nám před více než tisíci lety přišli darovat písmo a vzdělanost. Zaseli do tohoto území kulturu a demonstrovali pravdu, že víra pozvedá a obohacuje naše životy. Jejich žáci byli následně vypovězeni ze země, ale právě díky tomu se šířilo evangelium a slovanská liturgie do mnoha míst Evropy. Působení obou věrozvěstů tak zásadně ovlivnilo formování kultury uvnitř středoevropského prostoru, v němž se dnes nalézáme a který určuje naši identitu.

Zdá se, že velehradská národní pouť přitahuje v posledních letech stále větší počet lidí, kteří možná ani nejsou přímo aktivními členy konkrétního církevního společenství a přesto hledají příležitost ke svému duchovnímu zrání a růstu. Velehrad je místem, které nám nabízí jak pevné zakotvení v historické kulturní tradici, tak i přesah do sfér, které často ve svém běžném životě nedokážeme dostatečně vnímat. V tomto místě je cosi věčného a nadčasového. Něco, co uzdravuje, očišťuje a zjemňuje duši.

Jsme součástí civilizace, která je zahlušena vymoženostmi moderní techniky a důrazem na maximální pohodlí. Mnozí z nás pociťují potřebu vyvážit materialismus dnešní doby hodnotami zcela odlišnými. Opět vyhledáváme staletími prověřené formy komunikace, založené na prostém a jednoduchém předání duchovního poselství, jenž dává našemu pozemskému snažení hlubší smysl a základní řád.

Proto se scházíme na prostranství před velehradskou bazilikou, abychom si v tyto sváteční dny připomněli pevný bod života každého z nás, statické hodnoty, na nichž stojí zdravá lidská společnost.

Jsem velmi rád, že křesťanskou podstatu národní pouti obohacují svým pestrým programem šíře pojaté Dny lidé dobré vůle, které nápaditými formami podporují myšlenku vzájemné solidarity a dodávají velehradské slavnosti téměř festivalový rámec, v němž najde „to své“ každý z návštěvníků.

Pro Zlínský kraj je ctí, že se může na organizaci této výjimečné události podílet a podpořit ji morálně, finančně i organizačně.

Přeji všem návštěvníkům Velehradu, aby zde zažili krásné a nezapomenutelné chvíle!

Libor Lukáš Hejtman
Zlínského kraje

Zpět

Miroslav Kalousek Předseda KDU-ČSLMají Dny lidí dobré vůle v dnešní uspěchané době stále smysl?

Mají tím větší smysl, čím je doba uspěchanější a bezohlednější. Je to příležitost se zastavit, setkat se, něco si vzájemně sdělit a především se utvrdit v tom, že lhostejný a sobecký člověk nemůže být šťastný.

A v čem jsou nebo spíše mohou být Dny lidí dobré vůle přínosem pro Vás osobně?

Kromě významu, který jsem uvedl v první odpovědi, je pro mě vždycky velmi inspirativní Velehrad a jeho historie. Velehradská tradice v sobě nese střetávání kultur Východu a Západu, jejich odlišností i souladů v duchovní dimenzi. Tato tradice je důležitá pro pochopení a rozvíjení naší národní identity.

Miroslav Kalousek
Předseda KDU-ČSL

Zpět

Mirek Topolánek Předseda ODSMají Dny lidí dobré vůle v dnešní uspěchané době stále smysl?

Rád bych Vás nejprve všechny pozdravil, s dovolením, jako „staré známé“. Vždyť patřím k pravidelným přispěvovatelům nejen tohoto sborníku, ale hlavně účastníkům Dnů přímo na Velehradě. K jejich smyslu se, myslím, nejlépe vyjadřuji právě svojí účastí. A také osobní aktivitou na poli charity a donátorství. Společně s manželkou se snažíme být platnými „lidmi dobré vůle“ den co den. Snad se nám to daří.

Tedy hlavní smysl vidím v tom, abychom se všichni snažili naplňovat ušlechtilé myšlenky, které tady říkáme a slýcháme, po celý rok. Abychom se nestali jinými a lepšími vždy jen na těchto pár svátečních dnů, ale osvědčili ta krásná slova v každodenním životě. To je také samozřejmě nejtěžší. Z každoročních setkání však vím, že se nám to všem daří ve stále větší míře.

A v čem jsou nebo spíše mohou být Dny lidí dobré vůle přínosem pro Vás osobně?

Především krásnou tradicí, možností setkat se s lidmi, kteří nemyslí v první řadě na sebe, takových v politice bohužel zase tolik nepotkávám. A nepochybně pod vlivem témat, lidí a myšlenek, působících intenzivně právě tady na Velehradě, každoročně bilancuji a hodnotím sám sebe. Jestli jsem udělal dost, nemohl přispět a pomoci více. Mohl. I proto sem jezdím rád. Byť i kvůli tomuto jednomu zjištění to má obrovský smysl.

Váš

Mirek Topolánek
Předseda ODS

Zpět

Antonín Koláček Předseda představenstva Czech Coal a. s.Mají Dny lidí dobré vůle v dnešní uspěchané době stále smysl?

To je velmi individuální. Jsou lidé, pro které Dny lidí dobré vůle jsou nezapomenutelným zážitkem. Stejně tak jsou lidé, které zajímá něco jiného, jako je třeba Filmový festival v Karlových Varech, který se koná shodou okolností ve stejném termínu. Ale i přesto je lidí, kteří každoročně na počátku července zamíří na Velehrad, stále tolik, že stojí za to jim tu příležitost ke svátečnímu setkání něčím vylepšit a povzbudit je.

A v čem jsou nebo spíše mohou být Dny lidí dobré vůle přínosem pro Vás osobně?

Pro mě osobně jsou Dny lidí dobré vůle vždy příležitostí pro setkání s lidmi, kteří jsou naladěni podobně jako já. Jsou pro mě také příležitostí pro setkání s lidmi, kteří hledají hlubší smysl života a kteří se ho snaží také žít v kontextu základních lidských hodnot a hlubokých mezilidských vztahů. Tato setkání jsou pro mě vždy velkou radostí.

Antonín Koláček
Předseda představenstva Czech Coal a. s.

Zpět

Markus Hermann Předseda představenstva BAWAG Bank CZ a.s. Mají Dny lidí dobré vůle v dnešní uspěchané době stále smysl?

Dny lidí dobré vůle jsou výzvou pro všechny lidi dobré vůle k vytvoření atmosféry spolupráce a bratrství, a k nastolení rozhovoru mezi různými kulturními a společenskými systémy. Takové setkání vede k lepšímu porozumění lidí všech barev pleti, náboženského a politického přesvědčení. Poskytují příležitost na chvíli se zastavit a zamyslet se nad základní otázkou: “Co můžu udělat pro ostatní?”

V BAWAG Bank jsme přesvědčeni, že naše obchodní závazky znamenají zodpovědnost nejen vůči klientům, zaměstnancům a obchodním partnerům, ale také vůči společnosti a lidem, kteří to potřebují. Podporujeme ty, kdo nemají z nějakých důvodů stejné startovní podmínky, podporujeme charitativní a humanitární projekty a fondy, kulturu i sport.

A v čem jsou nebo spíše mohou být Dny lidí dobré vůle přínosem pro Vás osobně?

Jsem bankéř, cizinec pracující v České republice, celý svůj život jsem cestoval, a proto jsem vděčný všem lidem dobré vůle, kteří mi pomohli v obtížných situacích v mnoha zemích světa. Vděčím za svou duševní pohodu i za svou důvěru v život právě svému přesvědčení, že jich je hodně, a doufám, že tato důležitá skupina se bude nadále rozrůstat.

Osobně jsem na Velehradě již počtvrté, a vždy jsem se tu cítil velmi uvolněně a jako doma. Seznámil jsem se tu s lidmi, kteří nezištně pomáhají ostatním a k nimž mám velký respekt. Jsem rád, že BAWAG Bank rozhodnutím sponzorovat tuto událost napomůže alespoň trochu tomuto projektu a současně také i ke zvýšení všeobecného občanského povědomí.

Markus Hermann
Předseda představenstva BAWAG Bank CZ a.s.

Zpět

Roland Mahler Generální ředitel T-Mobile Czech Republic a.s. Mají Dny lidí dobré vůle v dnešní uspěchané době stále smysl?

Bezpochyby. Dny lidí dobré vůle mají smysl stále a znovu - vždyť budují mosty mezi lidmi hovořícími různými jazyky, ale sdílejícími společnou historickou zkušenost. Vedou k porozumění beze slov, které oč je v dnešní tolik individualistické době vzácnější, o to je intenzivnější. Velmi vítám možnost sdílet zkušenosti z oblasti charitativní činnosti, kterou naše společnost stále intenzivněji vnímá jako integrální součást své existence.

A v čem jsou nebo spíše mohou být Dny lidí dobré vůle přínosem pro Vás osobně?

Dny lidí dobré vůle chápu jako příležitost k zastavení a usebrání, jako možnost se obrátit k věcem, na které v běžném, tolik pragmatickém shonu nemyslíme, a které jsou tolik důležité.

Roland Mahler
Generální ředitel T-Mobile Czech Republic a.s.

Zpět

Jiří Janeček Generální ředitel ČT Mají Dny lidí dobré vůle v dnešní uspěchané době stále smysl?

Cílem letošních oslav státního svátku Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje je postavit most mezi všemi lidmi dobré vůle - bez rozdílu národnosti, politického přesvědčení a náboženského vyznání. Podobně vnímá své poslání i Česká televize, médium veřejné služby, proto nebudou její kamery ani letos 4. července na Velehradu chybět.

Smysl velehradské tradice nese dvojí význam. Ve své středoevropské dimenzi poukazuje jak na úkol křesťanského univerzalizmu, tak i na důležitost jednoty Východu a Západu. Tato tradice napomáhá slovanskému národu k rozvinutí a pochopení duchovní identity.

Česká televize s radostí podpoří snahu pořadatelů Dnů lidí dobré vůle poukázat na důležité charitativní projekty, které nezištně pomáhají potřebným.

A v čem jsou nebo spíše mohou být Dny lidí dobré vůle přínosem pro Vás osobně?

Osobně vidím smysl tohoto shromáždění mimo jiné právě v tom, že je jednou z příležitostí k setkání všech lidí dobré vůle i organizací, kteří pomáhají druhým a tvoří zásadní součást naší společnosti.

Jiří Janeček
Generální ředitel ČT

Zpět

Hana Hegerová ŠansoniérkaMají Dny lidí dobré vůle v dnešní uspěchané době stále smysl?

Ano

A v čem jsou nebo spíše mohou být Dny lidí dobré vůle přínosem pro Vás osobně?

Ráda potkávám lidi stejného mínění.

Hana Hegerová
Šansoniérka

Zpět

No NameMají Dny lidí dobré vůle v dnešní uspěchané době stále smysl?

Dnes je zvláštna doba. Ľudia sa boja emócii a v mnohých prípadoch sa o emóciách lúdia boja aj hovoriť. A práve akcie tohoto typu berieme ako jednu z mala svetlých upovedomení, že duchovne hodnoty a dobro človeka sú akoby nepísanými zákonmi a aj prostredníctvom jednoduchej emócie sa človek dokáže správne rozhodnúť. V tejto rýchlej dobe je takéto podujatie vzácnosťou.

A v čem jsou nebo spíše mohou být Dny lidí dobré vůle přínosem pro Vás osobně?

Trošku sa pozastavíme, možno sami nad sebou. Okrem toho je to trosku iná akcia ako tie bežné. Myslím, že nás to obohatí a že nás čaká stretnutie s príjemnými ľuďmi. Hurá na Velehrad!

Igor Timko
Člen skupiny No Name

Zpět

velehrad 2005