Seznam tiskových zpráv

Dny lidí dobré vůle opět uvítají desetitisíce návštěvníků

Ve dnech 3. – 5. července se na Velehradě uskuteční další ročník Dnů lidí dobré vůle, které se konají u příležitosti státního svátku Dne slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje. Tento několikadenní program vyvrcholí 4. července večer Koncertem lidí dobré vůle.

Ačkoliv se Dny lidí dobré vůle konají na Velehradě již po deváté, stále mají návštěvníkům co nabídnout: „Význam Dnů lidí dobré vůle stále roste. Staly se tradicí, čímsi trvalým, co dlouhodobě přitahuje lidi a nabízí možnost osobních kontaktů a poznání, ale i setkání s křesťanským prostředím,“ vysvětlil arcibiskup Jan Graubner a dodal: „Jednou mi jedna pražská novinářka, která tam byla poprvé, svěřila, že ji nebývale okouzlila ta zvláštní a nezaměnitelná atmosféra, která na Velehradě panuje. Ta zůstává neměnná.“ Záštitu nad velehradskými slavnostmi přijali paní Livia Klausová, manželka prezidenta republiky, Mons. Jan Graubner, olomoucký arcibiskup, Ján Figeľ, eurokomisař pro sport a kulturu, a Libor Lukáš, hejtman Zlínského kraje.

K nedílným součástem programu Dnů lidí dobré vůle patří bezesporu Velehrad dětem, jenž letos zve všechny děti i jejich rodiče k poslechu Rádia dobré vůle. Vysílat se bude nejen živě z prostranství před bazilikou, ale i přes internet: „Prostřednictvím stránek www.velehrad2008.cz si může poslechnout vysílání Rádia dobré vůle každý. Posluchačům nabídneme velmi pestrý program. Nebudou chybět rozhovory se známými osobnostmi, písničky a dokonce ani reklamy,“ shrnul Lubomír Nágl, hlavní organizátor Velehradu dětem.

Každý, kdo se zajímá o ekologii a chtěl by se o tomto tématu dozvědět něco víc, zamíří do areálu archeoskanzenu v Modré. Ekologické organizace si také v letošním roce připravily informačně-vzdělávací program, jehož prostřednictvím se nenásilnou formou snaží poukázat na nezastupitelnou roli ekologie v každodenním životě člověka. V prostorách Stojanova gymnázia mohou návštěvníci pro změnu navštívit výstavy fotografií Jindřicha Štreita či pásmo zachycující život papeže Benedikta XVI. Svou činnost zde představí také nejrůznější neziskové organizace, Papežská misijní díla či křesťanská hnutí a komunity.

Dny lidí dobré vůle vyvrcholí 4. července večer Koncertem lidí dobré vůle, na kterém vystoupí mimo jiné Petr Bende, Ewa Farna, Czech virtuosi Brno, dětský sbor Kantiléna či slovenská skupina Peha. Během koncertu budou představeny tři charitativní projekty, na které lze přispět zasláním sms ve tvaru DMS VELEHRAD na číslo 87777. Výtěžek ze sbírky bude rozdělen rovným dílem mezi tři neziskové organizace. Koncert lidí dobré vůle odvysílá v přímém přenosu jak Česká televize, tak i Český rozhlas 1 - Radiožurnál. Dny lidí dobré vůle slavnostně zakončí poutní mše svatá, která se uskuteční 5. července ráno a jejímž hlavním celebrantem se pro letošním rok stal kardinál Giovanni Coppa.

Bližší informace:

PETARDA PRODUCTION a. s.