Minulé ročníky - jak plyne čas na Velehradě

Rok 2007

Řekne-li se Velehrad, vybaví se většině z nás nejen architektonický skvost - velehradská bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje, ale také Dny lidí dobré vůle a slavná velehradská pouť. Dny lidí dobré vůle jsou největší oslavy státního svátku v Čechách i na Moravě, které se již osm let konají u příležitosti Dne slovanských věrozvěstů na Velehradě.

První červencový týden, přesněji 3. – 5. července 2007, se zde konal již osmý ročník cyrilometodějských oslav, tzv. Dnů lidí dobré vůle, které nabízejí po celou dobu svého konání pestrý kulturní a duchovní program pro všechny lidi dobré vůle. Záštitu nad touto několikadenní akcí převzali Mons. Jan Graubner, olomoucký arcibiskup, Livia Klausová, manželka prezidenta České republiky, eurokomisař Ján Figeľ a Libor Lukáš, hejtman Zlínského kraje.

Dny lidí dobré vůle zahájila mezinárodní konference na téma „Etika a fotbal“, které se zúčastnili renomovaní odborníci z celé Evropy: profesor Andreas Merkt, docent Christoph Hübenthal, sportovní kaplani Bernhard Maier a Edward Pleń, profesor Claude Ozankom. A že se jednalo skutečně o velmi zajímavé téma potvrzuje i vzácná návštěva v osobě státního sekretáře Vatikánu kardinála Tarcisia Bertoneho, který všem přítomným představil (pro mnohé překvapivou) vizi vatikánské fotbalové reprezentace, jež by se mohla v budoucnu účastnit například olympijských her.

Následující den se na Velehrad již od časného rána sjížděli návštěvníci nejen z České republiky. Právě pro návštěvníky Velehradu byl připraven rozmanitý doprovodný program, do něhož se zapojovali lidé nejrůznějšího věku. K těm pravidelným akcím jako je Mezinárodní setkání vozíčkářů, Ekologické aktivit, Velehrad dětem, Soutěž ve fotbalových dovednostech či ruční přepisování Bible, se přidaly dvě (ne zcela nové) soutěže: rodinná soutěž Velehradský pas a Fotografická soutěž určená nejen profesionálům. Obě zmíněné soutěže si sice svou premiéru odbyly již v roce 2006, ale pro velký zájem návštěvníků byly zařazeny do programu i v tomto roce.

Stejně jako v předešlých letech byly i v tomto roce Dny lidí dobré vůle slavnostně zakončeny Koncertem lidí dobré vůle, který byl i tentokrát vysílán v přímém přenosu Českou televizí a Českým rozhlasem 1 - Radiožurnálem. Moderátoři večera, Lucie Výborná a P. Prokop Siostrzonek, přivítali na pódiu hned několik zajímavých hudebních uskupení, jež spojila své síly jen pro tento jediný večer. Za všechny jmenujme alespoň neotřelé propojení tří písní: "Vodní hudba" od George Friedricha Händela v podání dětského sboru Kantiléna a symfonického orchestru Czech virtuosi, skladba "Voda čo ma drží nad vodou" od Vašo Patejdla a v neposlední řadě "Modlitba za vodu" v podání Jiřího Pavlici a Hradišťanu.

Po celou dobu koncertu bylo možné zasílat DMS na konto VELEHRAD. Tato interaktivní sbírka vynesla 1,506.000,- Kč, které byly rovným dílem rozděleny mezi charitativní projekty: Domov svatého Josefa z Žirče, Domov svaté rodiny z Prahy a občanské sdružení Zdravotní klaun. Ocenění jednotlivým projektům předali Radovan Lukavský, Michal Horáček a Antonín Panenka.

Dne 5. července se sloužila slavnostní cyrilometodějská poutní mše svatá, jejímž hlavním celebrantem byl Tarcisio Bertone. Tuto jedinečnou příležitost si nenechalo ujít skoro třicet tisíc lidí.

Get Flash to see this player.

Fotogalerie

Archiv webu Velehrad2007.cz
©2008 PETARDA PRODUCTION, a.s. | Realizace NoveStranky.cz