Soutěž "Nejekologičtější počin" na výletě či dovolené

Soutěž je vyhlášena v rámci ekologických aktivit Dnů lidí dobré vůle, které se konají každoročně 4. července na Velehradě. Cílem soutěže je přivést veřejnost k zamyšlení nad možnostmi a způsoby trávení dovolené či výletů a poukázat na možné alternativy.

Kde jste byli na dovolené? Kam jste jeli na výlet? Čím jste cestovali?

Kde jste jedli? A co? Kde jste spali? Co jste na dovolené podnikali?

Jak se změnily vaše výlety a dovolené v posledních letech?

Pošlete nám obrázek, fotografii nebo příběh z vašeho výletu či dovolené.

Na výlet se dá letět letadlem, jet na kole, jet vlakem nebo autem... můžeme si vařit na ohni nebo chodit do restaurace na hranolky... můžeme spát v hotelu nebo pod širým nebem, ve stanu, u babičky na půdě nebo v bungalovu u pláže v Chorvatsku... můžeme se celý den opalovat u bazénu před hotelem, chodit po lesích a hradech nebo jezdit na kole po okolí, hrát karty, pomáhat dědovi na zahradě, vymýšlet s partou dobrodružství nebo sedět u počítače... a kdo ví co ještě. Některé způsoby trávení dovolené či pořádání výletů jsou šetrnější k přírodě, některé méně.

Namalujte obrázek nebo celý seriál, jak jste trávili čas na výletě či na dovolené... Nebo pošlete fotografie s komentářem... Nebo napište příběh, úvahu, slohovku... A napište nám také něco o sobě a o přírodě...

Své práce nám posílejte na adresu: ZO ČSOP Veronica, Panská 9, Brno 602 00. Na obálku napište heslo EKOVÝLET. Na práci uveďte své jméno, věk a kontakt.

Příspěvky posoudí porota a za vítěze vybere ty, kteří dokáží i při odpočinku udělat šetrný krok k přírodě. Vítězové budou vyhlášení a oceněni opět na Dnech lidí dobré vůle 4. července 2008 na Velehradě, zajímavé došlé práce budou vystaveny v archeoskanzenu v Modré u Velehradu, kde probíhá program ekologických aktivit. Ceny pro vítěze jsou zatím tajemství, ale určitě budou zajímavé a šetrné k životnímu prostředí.

Soutěži poskytla záštitu Kateřina Jacques, poslankyně Parlamentu České republiky.

Milí ekologicky smýšlející přátelé a přítelkyně,
když jsem byla Ekologickým institutem Veronika požádána o převzetí záštity nad soutěží „Nejekologičtější počin" na výletě či dovolené, ani na chvíli jsem nezaváhala. Ekologické smýšlení se naštěstí v posledních letech stává známkou dobrého vychování a kdy jindy nám v uspěchané době zbývá trocha času se zamyslet nad tím, jak svým jednáním ovlivňujeme přírodu. Právě ve chvílích volna, které se většina z nás snaží prožít v otevřené krajině, daleko od městského shonu, můžeme naplno vnímat blahodárnou sílu přírody a z ní později čerpat v pracovních dnech. Pokud si uvědomíme, že dovolená prožitá v souladu s přírodu je elixírem nejen pro tělo, ale i pro duši, nezáleží na tom, zda ji trávíme v pošumavské vísce či na písečných plážích u moře. Mně samotné pracovní vytížení nedovolí vzdálit se do přírody na delší čas. O to vděčněji vítám, když se tu a tam vyskytne víkend, který mohu věnovat výletu do přírody. Věřím, že do soutěže o nejekologičtější počin přispěje velké množství účastníků, kteří vzbudí zájem o dovolenou prožitou v souladu s přírodou, a že se tak případné příští kolo této soutěže bude potýkat s ještě větším zájmem. Účastníkům přeji hodně štěstí a porotě spravedlivé rozhodování.
Vaše
Kateřina JACQUES

©2007 PETARDA PRODUCTION, a.s. | Realizace NoveStranky.cz