Bůh je Láska, míní arcibiskup Graubner

Arcibiskup Jan Graubner
Olomoucký arcibiskup Jan Graubner odpovídá čtenářům iDNES během on-line rozhovoru. (13. června 2005) Autor: MAFA - Libor Teichmann

13. června 2005  12:39
Již pošesté se letos na Velehradě uskuteční Dny lidí dobré vůle. Záštitu opět převzal arcibiskup Jan Graubner. "Jak charakterizovat člověka dobré vůle? Těžko se odpovídá stručně," přiznal monsignor v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.

ODPOVĚDI JANA GRAUBNERA NAJDETE ZDE

"Ale základem je chtít dobro, chtít dobro pro druhého, chtít dobro pro společnost, ne jen pro sebe. A k tomu chtění je třeba přidat konkrétní skutky," podotkl arcibiskup.

Nevyhnul se odpovědi na žádnou otázku, ať už se týkala spletitostí křesťanství, jeho účasti na Sudetoněmeckých dnech, vztahu církve a státu, či euroústavy.

"Ústava by měla být jasná a stručná, aby ti, kteří o ní mají hlasovat, ji byli ochotni přečíst a mohli ji rozumět," podotkl Graubner, který celý rozhovor se čtenáři iDNES uzavřel jednoduchou charakteristikou Boha. "Bůh je Láska."

Jan Graubner se narodil v roce 1948 v Brně. V roce 1967 maturoval na strážnickém gymnáziu. Poté se hlásil ke studiu teologie, ale nebyl přijat, protože neměl dělnický původ.

Rok pracoval jako dělník v tehdejším Gottwaldově a v následujícím roce byl přijat na teologickou fakultu v Olomouci. Na kněze byl vysvěcen v roce 1973.

Poté působil v duchovní správě ve Valašských Kloboukách a jako farář ve Vizovicích a současně jako administrátor v Provodově a Horní Lhotě u Luhačovic.

Biskupské svěcení přijal z rukou arcibiskupa Františka Vaňáka v roce 1990, po jeho smrti byl Graubner zvolen sborem konsultorů za administrátora olomoucké arcidiecéze.

Na svatého Václava 28. září 1992 jej jmenoval papež Jan Pavel II. 14. arcibiskupem olomouckého arcibiskupství a metropolitou Moravy. Inaugurace se konala 7. listopadu v roce 1992 v katedrále sv. Václava.

Arcibiskup Graubner je v pořadí 69. biskupem a 14. arcibiskupem na Metodějově stolci v Olomouci.

gra, iDNES