4.7.2005 Zlínský - strana 1

Pouť začíná, Velehrad čeká příjezd tisíců lidí

 

 

Ve Velehradě začínají oslavy svátku věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Obec zaplaví o pouti kolem pětadvaceti tisíc návštěvníků. Lidé by se měli připravit na řadu dopravních komplikací.

Velehrad - Proměnlivé víkendové počasí neodradilo stovky lidí před cestou na Velehrad, kde začínají oslavy svátku věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Největší nápor návštěvníků však obec očekává až v příštích dnech. Velehrad, který obývá asi třináct set lidí, zaplaví o pouti kolem pětadvaceti tisíc návštěvníků.
Lidé by se měli připravit na řadu dopravních komplikací. „Protože mezi Starým Městem a Velehradem je kvůli opravám uzavřená silnice, doporučujeme lidem nechat auta na parkovištích ve Starém Městě a použít kyvadlovou dopravu, která bude návštěvníkům k dispozici,“ řekla mluvčí uherskohradišťské policie Jitka Zámečníková. Komunikaci budou moci používat jen zájezdové autobusy poutníků a některá vozidla se zvláštním označením. Osobní automobily budou moci přijíždět k Velehradu ze severu po silnici od Zdounek, nebo od jihu přes Zlechov a Tupesy.
Záchytná parkoviště ve Starém Městě jsou připravená u bývalého cukrovaru a ve školním statku. Parkovat se však může i na hřišti v Tupesích, na zemědělské komunikaci mezi poli poblíž Tupes a v okolí Modré. Odtud už budou muset poutníci dojít do Velehradu pěšky. Trasa je dlouhá asi kilometr.
Pro řidiče zájezdových autobusů jsou pak vyhrazená parkovací místa podél silnice, která vede od Velehradu k Salaši. „Lidé z autobusů bez problémlů vystoupí v centru Velehradu, prázdné dopravní prostředky řidiči odvezou na cestu směrem k Salaši,“ řekl starosta obce Stanislav Gregůrek. Lidé fyzicky zdatnější budou moci využít k cestě do Velehradu nové frekventované cyklostezky spojující Velehrad se Starým Městem. „Cykloturisté se dostanou na stezku po lávce nad říčkou Salaškou pod železniční tratí. Potom už budou pokračovat mezi poli. Právě tudy kdysi skutečně vedla na Velehrad původní poutní cesta,“ řekl starosta.
Na pouti čeká na návštěvníky řada zajímavých novinek. Jednou z nich je například ruční přepis bible. Budou se na něm moci podílet i samotní návštěvníci velehradské pouti.
„Vznikne unikátní velehradský rukopis. Lidem, kteří se rozhodnou do rukopisu přispět, budou asistovat postavy v dobových kostýmech, které se dříve nosily v Izraeli,“ upřesnil manažer projektu Velehrad 2005 Josef Kořenek. Na památku pak lidé dostanou od pořadatelů doklad. V něm bude uvedeno, který text přepisovali. Celý přepis bible, doplněný o ilustrace dětí, by podle Kořenka mohl být hotový za pět až šest let.
Během několikadenního velehradského setkání budou představeny také charitativní projekty. Organizátoři upozorní na stavbu hospice na Svatém Kopečku u Olomouce, na první rodinný dětský domov u Přerova či na projekty vozíčkářů. Mezinárodní setkání vozíčkářů bude i součástí programu.
Letošního setkání se zúčastní hejtmané z několika krajů, v úterý by měl poutní místo navštívit i prezident Václav Klaus s manželkou.

Autor: VERONIKA KAPITÁNOVÁ