Elektronický archiv Mladé Fronty DNES spravovaný společností NEWTON Information Technology, s. r. o.
http://mfdnes.newtonit.cz

Datum: 25.06.2005
Autor: VOJTĚCH CEKOTA
Zdroj: Mladá fronta DNES
Strana: 03

Velehrad uvítá věřící z celé země

Poutní místo se třinácti stovkami obyvatel se připravuje na příjezd dvaceti tisíc lidí

Téma

VÝCHODNÍ MORAVA DNES

Dny lidí dobré vůle přilákají za několik dnů do Velehradu desítky tisíc návštěvníků.
Lidé přijedou oslavit svátek věrozvěstů Cyrila a Metoděje nebo se jen tak pobavit.

Velehrad - Velehradská pouť na začátku července má dávnou tradici. V posledních letech však přerostla úzce duchovní význam a stala se svátkem nejen věřících, ale všech lidí dobré vůle.
Přicházejí sem prostí lidé i vzdělanci, domácí i zahraniční hosté, osobnosti programově nezávislé i politici. "Velehrad má široké kulturní a civilizační souvislosti. Zlínský kraj bude toto místo a aktivity s ním spjaté stále výrazněji podporovat," říká zlínský hejtman Libor Lukáš.
Záštitu nad Dny lidí dobré vůle převzal opět olomoucký arcibiskup Jan Graubner. "Velmi si cením toho, že mohu už pošesté zaštítit toto jedinečné setkání, které se na Velehradě uskuteční. I letos se těším na setkávání nejen s mladými lidmi, rodinami s dětmi, ale se všemi lidmi dobré vůle, kteří na Velehrad zavítají. Doufám, že si všichni odnesou nejen hluboký duchovní prožitek, ale že si také uvědomí kořeny naší státnosti a kultury," prohlásil arcibiskup.
Do obce Velehrad, která má asi 1300 obyvatel, přijíždí o pouti kolem pětadvaceti tisíc návštěvníků. "Obyvatelé naší obce už jsou na to zvyklí. Prožívají státní svátek a cyrilometodějské oslavy i jako vlastní slavnost, zvou si příbuzné a známé, slaví v domácnostech," popisuje situaci místních starosta Stanislav Gregůrek.
Velehradská pouť měla svůj podíl i na bourání totalitního režimu. Právě před dvaceti lety u příležitosti 1100. výročí úmrtí svatého Metoděje pouť vyzněla i jako pokojná demonstrace protestu proti komunistické moci. Na Velehrad tehdy přijelo nebývale velké množství poutníků, snad až čtvrt milionu. Věřící rozhořčeným pískáním odmítli politickou propagandu tehdejšího ministra kultury Milana Klusáka a několika dalších představitelů tehdejší veřejné moci. Státní bezpečnost se tehdy neodvážila zasáhnout. Program velehradských slavností dostal název Dny lidí dobré vůle.
Začíná nedělí 3. července a vyvrcholí národní poutí v den státního svátku 5. července. Jednou z novinek, kterou organizátoři pro letošní ročník připravili, je ruční přepis bible. "Vznikne unikátní velehradský rukopis. Každý návštěvník Velehradu se může zúčastnit. Asistovat jim budou lidé oblečení do dobových kostýmů, které se dříve nosily v Izraeli. Na památku dostanou doklad, v němž bude uvedeno, který text přepisovali," upřesnil manažer projektu Velehrad 2005 Josef Kořenek. Celý přepis bible doplněný o ilustrace dětí by podle něho mohl být hotový za pět až šest let.
Během setkání na Velehradě se budou moci poutníci seznámit i s některými charitativními projekty. Organizátoři upozorní například na stavbu hospice na Svatém Kopečku u Olomouce, na první rodinný dětský domov u Přerova a na projekt vozíčkářů. Projekty lidem představí prostřednictvím dokumentů, které se budou promítat na setkání a které lidé uvidí také v přímém přenosu v České televizi, jež bude Večer lidí dobré vůle a také pouť živě přenášet. Součástí programu je rovněž mezinárodní setkání vozíčkářů. Veškerou asistenční a zdravotní službu zde bude zajišťovat Maltézská pomoc.

***

Program

Neděle 3. července

* Divadlo pro děti na pódiu u baziliky. (13-16)
* Výstava obrazů Jaroslava Pastuszaka a soch Mirka Sedláře, lapidárium (19)
* Koncert Jiřího Pavlici s Hradišťanem (19, archeoskanzen, Modrá)

Pondělí 4. července

* Ruční přepisování Bible (13, stan naproti obecnímu úřadu)

* Mezinárodní setkání vozíčkářů (13.30, základní škola)

* Mše svatá pro tělesně postižené (15, bazilika)

* Setkání vozíčkářů (16.15, prostranství před základní školou)

* Archeologické odpoledne (15-19, v Modré)

* Kněz Zbigniew Czendlik a jeho hosté (17, Stojanovo gymnázium)

* Abrahámův příběh v podání Jana Potměšila a Patricie Anzariové (17, pódium Stojanov)

* Vernisáž Velehrad v roce 1985 a v roce 1990 (19, Stojanovo gymnázium), vernisáž Poutník Jan Pavel II. (19.30, Stojanovo gymnázium)

* Večer lidí dobré vůle (20.30, pódium před bazilikou). Slavnostní večer u příležitosti státního svátku České republiky spojený s prezentací významných projektů občanské společnosti. V programu vystoupí Jiří Pavlica s Hradišťanem, skupina No Name, Hana Hegerová, Věra Martinová, Spirituál kvintet, Vašo Patejdl a další umělci. Večer moderují Prokop Siostrzonek a Lucie Výborná.

Úterý 5. července

* Národní pouť a slavnostní poutní mše svatá (10.30, bazilika a prostranství před bazilikou), program hnutí a komunit v České republice (13), koncert skupiny Spirituál kvintet (19.30, archeoskanzen v Modré)

(Zdroj: ČTK)

Foto popis| POKOJ LIDEM DOBRÉ VŮLE. Mše svatá láká každý rok do Velehradu desetitisíce věřících z domova i zahraničí.
Foto autor| ILUSTRAČNÍ FOTO: MAFA - ARCHIV

NEWTON Information Technology, s. r. o. Copyright (c) 2003
Zdrojem zpráv je MFDNES, MAFRA, a.s. Copyright (c) 2003